fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

ZINplekken voor jongeren: religieuzen hebben genoeg te bieden

Redactie KN Jong 7 december 2019
image
(Bron: KNR)

Van pizza’s eten bij de zusters in Den Haag tot het studentenpastoraat in Maastricht: religieuzen hebben katholieke jongeren genoeg te bieden. De Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft de diversiteit gebundeld in een magazine: ZINplekken voor jongeren.

De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) wil met het eenmalige magazine de verscheidenheid in het aanbod van jongerenwerk door religieuzen tonen. Aanleiding is de bisschoppensynode over jongeren van 2018.

Veel te bieden

“We wilden graag alles wat er gebeurt op het gebied van katholiek jongerenwerk bij elkaar brengen”, zegt Erica Op ’t Hoog, communicatiemedewerker bij de KNR. “Een paar jonge redactieleden van jongerentijdschrift Omega hebben aan het magazine gewerkt. Daarnaast zijn er ook aanleveringen van anderen.”

Uit ZINplekken voor jongeren blijkt dat religieuzen jongeren veel te bieden hebben. In het magazine staan artikelen over het Klooster op Wielen, festivals en het Jongerenklooster, maar bijvoorbeeld ook over de aantrekkingskracht van Franciscus.

Levensvragen

“We willen laten zien dat er een gevarieerd aanbod is”, legt Op ’t Hoog uit. “We willen jongeren kennis laten maken met wat er is. We hopen jongeren nieuwsgierig te maken, ze in staat stellen om in gesprek te gaan over belangrijke levenszaken. Jongeren zijn daar vaak naar op zoek en religieuzen hebben op dat gebied ook veel te bieden.”

In het voorwoord van ZINplekken voor jongeren legt broeder Theo van Adrichem uit waarom het jongerenwerk van religieuzen belangrijk is. “Er zijn nog altijd vele broeders, zusters en betrokken jongerenwerkers die zich inzetten om jongeren en jongvolwassenen stil te zetten bij hun levensvragen en wat het leven waardevol maakt”, schrijft hij. “Zij doen dat uit de overtuiging dat elke jongere in dit leven de ruimte mag krijgen om uit te groeien tot een aandachtig en goed mens.”

ZINplekken voor jongeren is verkrijgbaar bij verschillende jongerencentra van de religieuzen en te bestellen via communicatie@knr.nl.