fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

De Vaticaanse kerstboom en kerststal baden weer in het licht

KN Redactie 6 december 2022
image
De kerstboom en kerststal op het Sint-Pietersplein werden zaterdag voor het eerst verlicht. Dat gebeurde in het bijzijn van paus Franciscus en degenen die de kerstboom en stal mogelijk hebben gemaakt. Foto: CNS - Paul Haring

Eventjes stoppen om naar een kerststal te kijken en misschien te bidden: dat is een van de beste manieren om de echte betekenis van Kerstmis in herinnering te brengen, zegt paus Franciscus.

“In zijn armoede helpt de kribbe ons de ware rijkdom van Kerstmis te herontdekken en ons te zuiveren van zoveel aspecten die het kerstlandschap vervuilen”, zei paus Franciscus, die op 3 december alle mensen ontmoette die betrokken waren bij de creatie van de achttiendelige kerststal op het Sint-Pietersplein.

Anders dan commerciële kerst

“De eenvoudige, vertrouwde kerststal herinnert aan een Kerst die anders is dan de commerciële Kerst. Het herinnert ons eraan hoe goed het voor ons is om momenten van stilte en gebed te koesteren in onze dagen”, vertelde paus Franciscus tijdens de middagbijeenkomst.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als we echt Kerstmis willen vieren,” zei hij, “laten we dan door de kribbe de verrassing en verbazing van kleinheid herontdekken, de kleinheid van God, die zichzelf klein maakt, die niet wordt geboren in de pracht van de verschijning, maar in de armoede van een stal.”

Geworteld als een boom

De lichten op de kerstboom, zei hij, herinneren eraan dat Jezus kwam “om onze duisternis te verlichten, ons bestaan dat vaak ingesloten is in de schaduw van zonde, angst en pijn.”

Foto: CNS - Paul Haring

Maar, zei de paus, de boom moet mensen ook aan het denken zetten over het belang van wortels. Alleen een persoon die, net als een boom, “geworteld is in goede aarde, blijft stevig, groeit, rijpt, weerstaat de wind die hem doet schudden en wordt een referentiepunt voor degenen die naar hem kijken.” De kerstboom, zei paus Franciscus, is een herinnering aan de noodzaak om geworteld te blijven in Christus.

Ambachtslieden en donateurs

Zaterdag bewonderde de paus de kerststal op het Sint-Pietersplein samen met de houtsnijders die de beeldengroep hadden gemaakt, de donateurs van de kerstboom, de bewoners van een psychiatrisch revalidatiecentrum die samen met een groep studenten en grootouders de ornamenten voor de boom hebben gemaakt en met vertegenwoordigers van de regering van Guatemala, die een kerststal in de audiëntiezaal van het Vaticaan hebben neergezet.

Kerst met KN

Traditiegetrouw brengt Katholiek Nieuwsblad een dubbeldikke kersteditie uit. Bestel nu om die op tijd in huis te hebben!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.