<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

‘God toont zijn menslievendheid’: kerstfilmpjes Nederlandse en Belgische bisschoppen

Peter Doorakkers 24 december 2020
image
Foto: Ben White - unsplash.com

Nu Kerstmis maar zeer beperkt in de kerken gevierd kan worden, hebben zowel de Nederlandse als de Belgische bisschoppen een videoboodschap uitgebracht om katholieken te bemoedigen.

De Nederlandse bisschoppen moedigen mensen in hun boodschap aan Kerstmis te vieren, ook al zijn er dit jaar in de kerstnacht geen publieke vieringen en gelden voor de andere vieringen de inmiddels bekende beperkingen.

‘God houdt onvoorwaardelijk van ons’

De bisschoppen lezen in het filmpje het evangelie van de Nachtmis voor. Ook gaan ze in op de betekenis van Kerstmis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wij vieren met Kerstmis dat God zich tot onze naaste heeft gemaakt doordat zijn Zoon mens is geworden, als kind is geboren in Bethlehem”, zegt kardinaal Wim Eijk. Kerstmis toont ons “dat God in Christus onvoorwaardelijk van ons houdt en dat God zijn menslievendheid op aarde heeft laten zien”, aldus de bisschoppen De Korte en Van den Hout.

België: niet meer dan 15 mensen per Mis

Ook de Belgische bisschoppen brachten een videoboodschap uit. Daarin stellen zij dat het “geen kerstfeest zal zijn zoals andere jaren”. Vieringen mogen doorgaan met maximaal vijftien aanwezigen; een verzoek om verruiming van die limiet, door enkele katholieke en orthodoxe priesters gedaan, werd deze week door de Raad van State afgewezen, ook voor openluchtvieringen.

De bisschoppen stelden eerder al voor dat kerken in heel het land op Eerste Kerstdag de klokken luiden, als hart onder de riem van mensen in de zorg en teken van verbondenheid in de Belgische samenleving.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Verbondenheid met elkaar en met God’

“We voelen ons bijzonder verbonden met alle gezinnen die in het voorbije jaar een familielid of vriend verloren ten gevolge van het coronavirus. Dat verlies zal in de komende weken extra pijnlijk aanvoelen. En toch: de kerststal blijft dezelfde. Alle vertrouwde figuren staan er opnieuw.”

Ook in coronatijd klinkt de kerstboodschap, stellen ze: “Dat God ons in zijn menslievendheid nabij is, dat Jezus ons menselijke bestaan komt delen, dat de Geest ons optilt uit angst en onzekerheid, dat wij kunnen groeien in solidariteit met de armen. We wensen u voor de komende kerstdagen een warme verbondenheid met elkaar en met God. Kerstmis: dat is vreugde in de hemel en vrede op aarde!”


Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.