fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

Kwetsbare jongeren ontvangen kerstpakket tegen eenzame lockdown

Luuk van den Einden 21 december 2021
image
Met de kerstpakkettenactie 'je bent niet in je eendje' wil Youth for Christ contact houden met kwetsbare jongeren en hun een opsteker geven in de nieuwe lockdown. Foto: Youth for Christ

Jongerenorganisatie Youth for Christ maakt zich zorgen om de impact die de nieuwe lockdown op kwetsbare jongeren heeft. Om deze jongeren extra aandacht te geven, deelt de organisatie kerstpakketjes uit.

Onder de slogan ‘je bent niet in je eendje’ verspreidt Youth for Christ de komende tijd duizend kerstpakketjes met daarin een kerstkaart, iets lekkers en een badeendje in kerstoutfit. Jongerenwerkers zullen de pakketjes persoonlijk overhandigen aan kwetsbare jongeren in de kerstvakantie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In de decembermaand willen we juist deze jongeren laten weten dat ze er niet alleen voor staan”, vertelt directeur Bram Rebergen. “Het overhandigen van het pakketje is een waardevol contactmoment, waarin we kunnen polsen hoe het gaat en jongeren kunnen laten voelen dat we hen zien. Het geeft ons een extra aanknopingspunt om er met aandacht voor jongeren te zijn.”

Tijdens de winterlockdown van 2020 hield Youth for Christ een soortgelijk initiatief. “De actie ‘je bent niet in je eendje’ hebben we anderhalve week geleden in allerijl opgezet”, vertelt communicatiemedewerker Wilmie Riemer. “Als een razende hebben we de kerstpakketten gemaakt. Daarvan zijn de eerste gisteren uitgedeeld; die zijn goed ontvangen door de jongeren.”

Lockdown

Dit weekend ging een nieuwe lockdown van kracht, waardoor ook scholen en het hoger onderwijs opnieuw dicht moeten. Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt de groep jongeren die worstelt met eenzaamheid, depressie, schooluitval of verslaving alsmaar groter; een probleem dat de huidige lockdown verhevigen kan.

“Sociaal contact en optrekken met vrienden en familie is juist voor kwetsbare jongeren zo belangrijk.”
- Bram Rebergen, directeur Youth for Christ

“Uit een recente steekproef van het CBS bleek dat bijna de helft van de jongeren serieuze negatieve invloed ervaart van de coronacrisis”, zegt Rebergen. Youth for Christ maakt zich grote zorgen over de problemen die jongeren ervaren. “Onder kwetsbare jongeren liggen die cijfers nog hoger, zien wij. De meerderheid van de jongeren die onze jongerenwerkers ontmoeten, zijn eenzaam en verveeld. Ze hebben weinig zelfvertrouwen, zien geen perspectief.”

De jongerenwerkers van Youth for Christ werken voornamelijk met jongeren die vanwege hun thuissituatie of achtergrond kwetsbaar zijn, maar Riemer ziet dat door de coronacrisis steeds meer jongeren ‘kwetsbaar’ genoemd kunnen worden. “De impact is enorm, ook op jongeren die normaal minder kwetsbaar zijn. We horen steeds vaker over eenzaamheid, depressie en gebrek aan perspectief.”

Onveilige thuissituatie

Door de lockdown zijn scholen en het hoger onderwijs weer dicht, terwijl ook de horeca, sportverenigingen en andere ontmoetingspunten gesloten blijven. “Jongeren hebben nu ook de hele kerstvakantie niets om naar uit te kijken: dat maakt moedeloos. Sociaal contact en optrekken met vrienden en familie is juist voor hen zo belangrijk.”

https://www.kn.nl/donaties/

“In plaats daarvan zullen jongeren nu weer wekenlang thuiszitten, terwijl de situatie daar voor tien tot vijftien procent van de jongeren onveilig is.” De jongerenwerkers van Youth for Christ kennen de jongeren, weten wat er speelt en hoe hun thuissituatie is, legt Rebergen uit. “Vanuit die relatie zien zij naar jongeren om en proberen ze de negatieve spiraal te doorbreken.”