fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

Sant’Egidio Amsterdam houdt kerstdiner voor daklozen

Art de Ruiter 23 december 2022
image
Net als in eerdere jaren vindt ook dit jaar op kerstavond in de Amsterdamse Mozes- en Aäronkerk een kerstdiner voor daklozen plaats. Foto: Gemeenschap van Sant'Egidio

In de Mozes- en Aäronkerk in Amsterdam vindt op kerstavond een kerstdiner plaats voor de daklozen van Amsterdam. Ongeveer tweehonderd gasten zijn uitgenodigd in de kerk van de Gemeenschap van Sant’Egidio voor een diner en kerstcadeaus, verzorgd door tientallen vrijwilligers.

Al veertig jaar organiseert Sant’Egidio dergelijke kerstdiners voor mensen die anders geen kerstfeest zouden vieren; het eerste werd destijds gehouden in de basiliek van Santa Maria in Trastevere, in Rome. Sindsdien is Sant’Egidio tot een wereldwijde organisatie uitgegroeid.

Drukker door hoge inflatie

In 2014 werd de Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein toevertrouwd aan Sant’Egidio, dat vanuit de kerk en het naastgelegen gebouw diverse activiteiten heeft om arme en eenzame mensen te helpen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zelf merkt de organisatie dat het drukker wordt bij het kerstdiner, zegt Eline Veldman. “De mensen die naar het diner komen, kennen we van ons dak- en thuislozenrestaurant. Dat is door de hoge inflatie nu twee keer per week open in plaats van een keer per week.”

Het dak- en thuislozenrestaurant, ook wel bekend als de ‘Franciscustafel’, is een ontmoetingsplek van Sant’Egidio waar behalve een maaltijd ook menselijke nabijheid, luisterbereidheid en respect centraal staan.

Groep hulpvragers wordt diverser

Ook merkt Veldman dat de groep die om hulp aanklopt bij Sant’Egidio, steeds diverser wordt. Naast daklozen zijn er ook mensen met een psychische stoornis, eenzame mensen of mensen die dankzij de hoge inflatie moeite hebben om hun financiën rond te krijgen.

Gratis kennismaken met KN?

De dubbeldikke kersteditie van Katholiek Nieuwsblad staat in het teken van de zeven werken van barmhartigheid. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!