fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

Van Kerstmis tot Driekoningen: dit doet de paus met de kerstdagen

KN Redactie 24 december 2021
image

Een overzicht van de kerstvieringen van paus Franciscus: de bijzondere liturgieën en gebeden vinden plaats tussen Kerstavond en het hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen).

Tijdens het kerstoctaaf zal de paus ook een Angelus-toespraak houden op het feest van de heilige Stefanus op 26 december. Daarnaast is er een algemene audiëntie op woensdag 29 december.

24 december: Pauselijke Kerstmis

Paus Franciscus zal op 24 december een Mis opdragen in de Sint-Pietersbasiliek. Deze Nachtmis begint om 19.30 uur met de traditionele ‘proclamatie van Kalenda’. Dat is een lied dat voor de Nachtmis wordt gezongen, waarin de geboorte van Christus wordt aangekondigd.

25 december : Urbi et Orbi

Op Eerste Kerstdag geeft paus Franciscus om 12.00 uur de traditionele pauselijke zegen, het zogeheten Urbi et Orbi, Latijn voor ‘voor de stad en voor de wereld’.

Daarbij houdt de paus een toespraak waarin humanitaire crises, door oorlog geteisterde landen en andere noodsituaties over de hele wereld die gebed nodig hebben, aan bod komen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus geeft deze zegen meestal vanuit de centrale loggia van de Sint-Peter met uitzicht op het Sint-Pietersplein, het balkon waarvan een nieuwe paus wordt voorgesteld. Vorig jaar gaf paus Franciscus de zegen echter vanuit het Apostolisch Paleis, omwille van de coronarestricties.

31 december: Vespers op Oudejaarsavond

Paus Franciscus bidt om 17.00 in de Sint-Pieter de eerste vespers voor het hoogfeest van Maria, Moeder Gods. Na de vespers zal het Heilig Sacrament worden uitgesteld voor de eucharistische aanbidding en wordt het Te Deum gezongen worden, als dankzegging voor het afgelopen jaar.

1 januari: hoogfeest van Maria, Moeder van God

De eerste liturgie van 2022 is ter ere van de Maagd Maria. Paus Franciscus zal om 10.00 uur een Mis opdragen in de Sint-Pieter. Op deze dag viert hij ook de 55e Wereldvredesdag.

6 januari – Mis voor de Openbaring van de Heer

Paus Franciscus zal om 10.00 uur de Mis opdragen in de Sint-Pieter. Met het feest van Driekoningen viert de Kerk de openbaring van Jezus als Zoon van God. Het feest richt zich vooral op deze openbaring aan de Drie Wijzen. Overigens wordt Driekoningen in Nederland in 2022 op de zondag ervoor, 2 januari, gevierd.

De pauselijke vieringen zijn live te volgen via vaticannews.va.