Zorgen om de verdere verspreiding van het coronavirus en de nog altijd geldende maatregelen, betekenen dat Kerstmis er in 2020 heel anders uit gaat zien dan in voorgaande jaren. Maar dat betekent niet dat we er niet alsnog een betekenisvol en gedenkwaardig feest van kunnen maken…in de positieve zin van het woord welteverstaan.
De goede kant van alle maatregelen is dat veel gezinnen wat minder drukke agenda’s hebben. Misschien is er nu eindelijk tijd voor meer gebed, bijvoorbeeld een kerstnoveen, voor het extra mooi versieren en inpakken van cadeaus, voor het bakken van kerstkoekjes met de kinderen of voor het samen lezen van een kerstverhaal.
Oma’s koekjesrecept tevoorschijn halen en aan het bakken slaan, kan een mooie kans zijn om het gezin samen te brengen (en te groeien in geduld). Ook kan het een manier zijn om zelfgebakken vreugde uit te delen aan familie, buren en vrienden die we dit jaar niet kunnen ontvangen.
Vooral dit jaar zijn heel veel gezinnen financieel hard geraakt. Terwijl wij wellicht nog wel ruimte hebben om de minder gefortuneerde medemens te helpen.
Goede doelen kunnen ons in contact brengen met gezinnen en projecten die behoefte hebben aan (financiële) steun bij het uitdelen van cadeautjes en het organiseren van kerstdiners. Je kunt zowel je tijd als je geld doneren.
Weten we het nog: dat ongelofelijk emotionele Urbi et Orbi (‘voor de stad en de wereld’) dat paus Franciscus op 27 maart uitsprak? De paus geeft deze prachtige zegen elk jaar met Kerstmis en Pasen vanuit het Vaticaan. Zo ook dit jaar op eerste kerstdag. Gelovigen kunnen het via televisie (om 12.00 uur op NPO 2, red.) of livestream volgen.
Samen kijken naar deze bijzondere zegen is een prachtige traditie waarmee juist in dit unieke jaar begonnen kan worden.
We kunnen er niet omheen: veel geliefde tradities op scholen en in parochies worden dit jaar geannuleerd. Maar dat betekent niet dat we het helemaal zonder moeten doen. Wij spelen bijvoorbeeld bij ons thuis na het kerstdiner al zo’n vijftien jaar het kerstverhaal na.
Met oude of verkleedkleren, teddyberen en allerhande huishoudartikelen is dit een traditie die de meest memorabele momenten van het hele jaar oplevert.
Wij vieren de hele kersttijd, dus tot aan de Doop van de Heer op 10 januari. Eerst richten we ons op het wachten tijdens de Advent: wachten op kerstcadeautjes, kerstlekkernijen, kerstmuziek en kerstfilms.
Dan duiken we op eerste kerstdag volop in het kerstfeest en de periode erna ook. Elke dag van de kersttijd zingen we kersliedjes, genieten we van een ander soort kerstkoekje en kijken we als gezin naar een kerstfilm.
Voor de verschillende feesten van de heiligen in de week na Kerstmis hebben we in die periode zo onze eigen tradities: pyjamadagen, speciale liedjes, gebeden en lekkernijen. En misschien iets meer tijd voor de televisie dan normaal. Zo voelt het echt aan als een uniek en speciaal seizoen.
De Advent is voor ons een tijd van voorbereiding en we maken gebruik van de kerststal om dat zichtbaar te maken.
Tijdens de Advent halen we steeds meer beeldjes voor de kerststal tevoorschijn en proberen zo een beetje historisch accuraat te zijn. Op de eerste zondag van de Advent verschijnen de stal en de kribbe; in de tweede week de dieren en andere ‘bijrollen’; in de derde week Maria en Jozef. En op kerstavond leggen we het Kindje Jezus plechtig in de kribbe.
Vervolgens beginnen de drie koningen aan hun reis. De koningen komen ook op kerstavond tevoorschijn, maar staan zo ver mogelijk weg van de andere figuren in de stal. Elke ochtend tussen Kerstmis en Driekoningen gaan de kinderen kijken waar de koningen zich nu weer bevinden (ze reizen natuurlijk alleen ’s nachts als ze de ster kunnen zien).
Soms hebben de koningen zich niet bewogen. Dan is de kameel bijvoorbeeld ziek of kwamen ze in een zandstorm terecht. Maar geen zorgen: met Driekoningen zijn ze altijd gearriveerd bij de kerststal.
Ons katholieke geloof schenkt ons een perspectief op de eeuwigheid en een goed geheugen. We weten immers dat gelovigen ook Kerstmis vierden in tijden van oorlog, hongersnood, plagen en vervolging.
De prachtige tradities van de Kerk kunnen ons een raamwerk geven om er ook dit jaar een vreugdevol, gedenkwaardig en niet te annuleren kerstfeest van te maken.
Kendra Tierney is auteur en moeder van tien kinderen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.