<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

‘Amazone-bisschoppen’ willen dat Brazilië ontbossing tegengaat

Lise Alves - CNS 14 mei 2021
image
Jonge leden van de Mura-stam in een ontbost gebied in het Amazone-regenwoud nabij het Braziliaanse Humaita. Foto: CNS Photo - Ueslei Marcelino, Reuters

Meer dan zestig Braziliaanse bisschoppen die in de Amazone werken, dringen er bij de Braziliaanse regering op aan om ontbossing tegen te gaan. Zij willen dat de regering een wetsvoorstel intrekt dat toestaat dat illegaal ontboste grond tot privébezit wordt gemaakt.

De bisschoppen overhandigden onlangs een brief aan de Braziliaanse Senaat waarin ze zeggen bang te zijn voor grote schade aan het regenwoud en de inheemse bevolking.

Landroof

Een derde van de ontbossing komt door landroof, schrijven de bisschoppen. Daarnaast bevordert dit illegaal toe-eigenen van bosgebied het geweld in het gebied. “De goedkeuring van een dergelijk project zou gunstig zijn voor grote landrovers en speculanten.”

De bisschoppen zeiden dat het wetsvoorstel, als het wordt aangenomen, “de conflicten in het veld verder kan intensiveren en de vraag naar land kan vergroten”.

De ogen van de wereld

De discussie in de Braziliaanse Senaat begin mei kwam slechts enkele dagen nadat de federale regering van Brazilië tijdens de internationale klimaattop haar intenties had uitgesproken om de Amazone te behouden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De ogen van de wereld kijken naar het milieubeleid van Brazilië; we lopen het risico een nieuwe wet aan te nemen die tegen de projecten voor zorg en milieubescherming ingaat”, waarschuwden de bisschoppen.

Verdediging van de belangen

In 2019 besloten de bisschoppen van de Amazone dat de Kerk een van de belangrijkste instellingen ter verdediging van de Amazone en haar bevolking was.

“De kerk in de Amazone, die geleid wordt door de principes van het Evangelie en geïnspireerd door de encycliek van paus Franciscus Laudato Si, probeert vanuit het perspectief van een integrale ecologie de dialoog met de samenleving te voeren. Dit doet ze ter verdediging van de belangen van de allerarmsten, sociale rechtvaardigheid en behoud van het milieu”, aldus de bisschoppen.

Hoogste niveau van ontbossing

Volgens Cecilia Iorio, die Brazilië vertegenwoordigt bij CAFOD (een katholieke hulporganisatie voor Engeland en Wales) “is het moeilijk voor te stellen dat de verandering in de huidige wetgeving niet zal worden gezien als een stimulans voor meer ontbossing en landroof”.

“In de afgelopen twee jaar heeft onder het leiderschap van president Jair Bolsonaro de ontbossing het hoogste niveau bereikt sinds twaalf jaar. We weten dat we het aanpakken van de huidige klimaatcrisis niet kunnen uitstellen. Dit is een moment voor alle regeringen en alle publieke en private sectoren om blijk te geven van betrokkenheid bij het Parijs-akkoord”, zei Iorio in een verklaring.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.