fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

‘Bescherm burgers en democratie’: Braziliaanse bisschoppen veroordelen bestormingen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 januari 2023
image
Mensen lopen in de buurt van beschadigd meubilair nadat Bolsonaro-aanhangers op 8 januari 2023 overheidsgebouwen in de Braziliaanse hoofdstad bestormden. Katholieke leiders in Brazilië veroordelen het geweld en roepen op tot vrede en bescherming van "burgers en democratie". Foto: OSV - Ueslei Marcelino, Reuters

De Braziliaanse bisschoppen hebben de gewelddadige opstanden van afgelopen zondag sterk veroordeeld. Ze roepen op tot vrede en willen dat de demonstranten ter verantwoording worden geroepen. “Burgers en democratie moeten worden beschermd.”

Op 8 januari bestormde een grote menigte mensen het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

Na enkele uren kregen de ordediensten de situatie weer onder controle. Inmiddels zijn al zo’n 1500 mensen gearresteerd, melden diverse nieuwsbronnen.

Vrede en verantwoording

De Braziliaanse bisschoppenconferentie is “verontrust door de ernstige en gewelddadige gebeurtenissen in Brazilië, roept op tot rust en vrede, evenals de onmiddellijke stopzetting van criminele aanvallen op de democratische rechtsstaat”, laat ze in een reactie op Twitter weten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Deze aanvallen moeten onmiddellijk worden ingedamd en de organisatoren en deelnemers ervan moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. Burgers en democratie moeten worden beschermd”, benadrukte de conferentie.

Aanhangers Bolsanaro

Het overgrote deel van de demonstranten is vermoedelijk aanhanger van voormalig president Jair Bolsonaro. De rechtse Bolsonaro kwam drie jaar geleden aan de macht. In oktober verloor hij op het nippertje de presidentsverkiezingen van Lula da Silva.

image
Veiligheidstroeppen moesten zondag worden ingezet om de orde in Brasilia te herstellen. Foto: OSV News - Ueslei Marcelino, Reuters

De linkse Silva was al van 2003 tot 2011 president van Brazilië. Op 1 januari van dit jaar werd hij voor de tweede keer tot president beëdigd.

De gewelddadige demonstranten eisen het aftreden van Da Silva. Sommigen vragen om tussenkomst van het leger om Lula te verdrijven en Bolsonaro weer aan het roer te zetten. De demonstranten richtten veel vernielingen aan. Ook haalden ze kostbaarheden uit de gebouwen.

‘Onaanvaardbaar’

“Wat er vanmiddag in Brasilia is gebeurd, is onaanvaardbaar!”, zei de aartsbisschop van Sao Paulo, kardinaal Odilo Scherer.

https://www.kn.nl/donaties/

“Dat hoort niet thuis in democratisch samenleven. Mensen moeten kalmeren. Wie gerespecteerd wil worden, moet anderen respecteren”, zei de kardinaal op Twitter.