fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Braziliaanse bisschoppen hekelen gesjoemel met vaccins door Bolsonaro

Lise Alves - CNS 13 juli 2021
image
Een Braziliaan wordt gevaccineerd in Rio de Janeiro, eerder deze maand. Schimmige deals rond de aanschaf van coronavaccins hebben de regering Bolsonaro in opspraak gebracht. Foto: CNS photo - Lucas Landau, Reuters

De katholieke bisschoppen van Brazilië roepen de autoriteiten op om een onpartijdig onderzoek te laten uitvoeren naar de aanschaf van vaccins door de regering-Bolsonaro. Volgens de bisschoppen maakt het Zuid-Amerikaanse land een van de meest uitdagende periodes in zijn geschiedenis door.

Momenteel is een hoorzitting gaande in de Braziliaanse Senaat om te bepalen of president Jair Bolsonaro en ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid een misdaad hebben begaan bij het bestrijden van de pandemie. Vermoedens van onderhandse afspraken rond de aankoop van vaccins hebben de afgelopen weken de regering in opspraak gebracht.

‘De waarheid telt’

Zonder specifiek het congresonderzoek te noemen, zeiden de bisschoppen dat een grondig onderzoek naar de acties van de regering “bedreigde levens moet verdedigen, rechten moet respecteren en het herstel van gerechtigheid moet ondersteunen, waarbij de waarheid telt”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het tragische verlies van meer dan een half miljoen levens wordt verergerd door beschuldigingen van misdrijf en corruptie in de strijd tegen de COVID-19-pandemie”, aldus een verklaring van de bisschoppenconferentie, die ondertekend is door aartsbisschop Walmor Oliveira de Azevedo van Belo Horizonte.

Onder druk gezet

Een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid getuigde onlangs dat hij onder druk was gezet om toestemming te geven voor de aankoop van 400.000 doses van het Astra-Zeneca-vaccin, aangeboden door een zakenman aan de Braziliaanse regering met een prijsverhoging van één Amerikaanse dollar voor elke dosis.

Als de verkoop was goedgekeurd, zou de regering $ 400.000 hebben betaald aan een tussenpersoon.

Afzetting

Het is niet de eerste keer dat de bisschoppen kritiek hebben op de manier waarop de nationale regering de pandemie aanpakt.

“Het is triest om te zien dat zoveel mensen ziek worden of sterven, we hebben de plicht om voor de beschaving te vechten”
- Hulpbisschop Vicente de Paula Ferreira

In maart uitte hulpbisschop Vicente de Paula Ferreira van Belo Horizonte via sociale media kritiek op de regering en sprak hij zijn steun uit aan een afzettingsprocedure tegen Bolsonaro.

‘Barbarij’

“We zijn in oorlog. Elke dag worden we kwetsbaarder. Het is erg triest om te zien dat zoveel mensen ziek worden of sterven. We hebben de ethische plicht om voor de beschaving te vechten. Barbarij is het doel van ons wanbestuur”, zei bisschop Ferreira.

In april bekritiseerde de algemene vergadering van de bisschoppenconferentie Bolsonaro, die routinematig de ernst van de pandemie heeft ontkend en de veiligheidsmaatregelen tegen corona tot een minimum heeft beperkt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onaanvaardbaar

De bisschoppen zeiden dat de pandemie “competentie en helderheid” vereist van de leiders van het land en dat “discoursen en houdingen die de realiteit van de pandemie ontkennen, hygiënemaatregelen verachten en de democratische rechtsstaat bedreigen, onaanvaardbaar zijn”.

Tot op heden heeft Brazilië meer dan 19 miljoen bevestigde besmettingen en meer dan 533.000 doden geregistreerd sinds de pandemie in maart 2020 werd uitgeroepen.