fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Colombia staat abortus toe tot zes maanden zwangerschap

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 februari 2022
image
Een pro-life demonstratie in Colombia op 18 november 2021. Foto: CNS Photo - Luisa Gonzalez, Reuters

Het Constitutionele Hof van Colombia heeft maandag met een meerderheid van vijf tegen vier stemmen geoordeeld dat abortus tot en met 24 weken zwangerschap is toegestaan.

De uitspraak van de hoogste rechtbank van het land vond plaats tijdens een buitengewone zitting in Bogotá. Buiten de rechtbank demonstreerden zowel pro-lifers als feministische groepen.

Verdere verruiming

Op grond van een uitspraak uit 2006 is abortus in Colombia al toegestaan indien er een risico voor het leven van de moeder is of wanneer er sprake is van seksueel misbruik of misvorming van de foetus.

Met de nieuwe uitspraak wordt de wet verder verruimd en is abortus alleen nog strafbaar na de vierentwintigste week van de zwangerschap, met uitzondering van de drie gronden voor abortus uit 2006.

Het Hof vraagt het Congres en de nationale regering om een beleid te voeren dat, onder andere, “elke belemmering voor de uitoefening van seksuele en reproductieve rechten die in deze uitspraak worden erkend” wegneemt.

Doodskisten

Volgens Jesús Magaña, voorzitter van een pro-life groepering, was de rechtszaak aangespannen door een feministische groepering die wordt gefinancierd door de grootste abortuskliniek in Colombia. “Ze doen zaken onder het mom van bescherming van de lichamen van vrouwen”, aldus Magaña.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De pro-life leider vertelde persbureau ACI Prensa dat tijdens de zitting “honderden doodskisten die geaborteerde baby’s vertegenwoordigen” op het trottoir buiten de rechtbank werden geplaatst. “Elke zeven minuten wordt er in Colombia een baby geaborteerd vanwege de uitspraak van het Hof uit 2006.”

Middenweg

Volgens Magaña heeft de pro-abortusbeweging met de nieuwe uitspraak niet gewonnen, “omdat ze de volledige decriminalisering van abortus wilden en de rechtbank hun dat niet gaf”.

Bovendien merkte de pro-life leider op dat het Constitutionele Hof “een historische kans heeft verspild om zijn eerdere verkeerde uitspraken te corrigeren en heeft geprobeerd ‘halverwege’ te gaan tussen de druk die wordt uitgeoefend door voorstanders van abortus en de eisen van pro-lifers”.

Op zoek naar dit “midden”, zei Magaña, deed het Constitutionele Hof een uitspraak waarin staat dat “baby’s tot zes maanden mogen worden vernietigd, wat wreed is”.

“Er is geen middenweg tussen iemand laten leven of doden. Ze hebben besloten om moord tot zes maanden toe te staan en het Hof heeft de deur naar de abortuswereld nog meer opengezet”, benadrukte Magaña.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/