Nu het staakt-het-vuren tussen de Colombiaanse regering en terreurgroep ELN afloopt, pleit de Kerk van het land voor het weer op gang brengen van de vredesbesprekingen.
Het staakt-het-vuren, dat een jaar geleden werd overeengekomen, liep op 3 augustus af. Het was het langste staakt-het-vuren ooit met de guerrillagroepering.
Volgens ingewijden is de terreurgroep nog steeds betrokken bij illegale activiteiten, zoals afpersing. Ook wordt er gevreesd dat de organisatie door wil gaan met het plegen van misdaden, zoals ontvoeringen.
Op 2 augustus publiceerde de Colombiaanse Kerk samen met VN een brief, waarin ze beide partijen vroegen om het staakt-het-vuren te verlengen en terug te keren naar de onderhandelingstafel.
“Als metgezellen in de dialoog willen we u voorstellen om een buitengewone bijeenkomst te organiseren, met als tweeledig doel om de onderhandelingstafel nieuw leven in te blazen en het staakt-het-vuren te hernieuwen”, is te lezen in de brief die gericht is aan Vera Grabe, delegatieleider van de regering, en Pablo Beltran, delegatieleider van het ELN.
“Het doel is om een directe dialoog te hervatten die overeenkomt met de verwachtingen die de Colombiaanse samenleving op de onderhandelingstafel heeft gelegd”, aldus het document.
Vera Grabe en senator Iván Cepeda reageerden direct op de brief door in te stemmen met het voorstel. Het ELN heeft nog geen reactie vrijgegeven.
De huidige vredesbesprekingen begonnen in november 2022 en bleken op verschillende vlakken vruchtbaar te zijn, vooral toen ze een ongekend staakt-het-vuren voor een jaar opleverden. Maar sinds het begin van 2024 is het proces verlamd en is er geen vooruitgang meer geboekt in het vredesproces.
Het ELN werd opgericht in 1964 vanuit een marxistisch-leninistisch gedachtegoed. Linkse katholieken waren erg belangrijk bij de oprichting van de terreurgroep.
Het ELN wil onder meer een socialistische revolutie tot stand brengen in Colombia. De guerillagroepering wordt door verschillende landen beschouwd als een terroristische organisatie.
De Colombiaanse bisschoppenconferentie gaf eerder deze week een brief uit waarin ze ook de noodzaak benadrukten om in gesprek te blijven totdat er een gezamenlijke oplossing kan worden gevonden.
“Vrede wordt gebouwd door het tonen van betrokkenheid bij bescherming en respect voor de bevolking. Daarom is een van onze inspanningen om de voorwaarden te helpen scheppen voor een volledig staakt-het-vuren, zowel in de steden als op het platteland”, aldus het document.
“We hopen dat de gewapende aanvallen niet worden hervat, gezien de humanitaire gevolgen voor gemeenschappen die al lange tijd onder de gevolgen ervan lijden.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.