<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Conflict escaleert verder: politie Nicaragua pakt kritische bisschop op

Peter Doorakkers 19 augustus 2022
image
Bisschop Rolando Alvarez in mei van dit jaar. De uitgesproken criticaster van de Nicaraguaanse regering is opgepakt en naar een onbekende plaats gebracht. Foto: CNS - Maynor Valenzuela, Reuters

De Nicaraguaanse politie heeft bij een inval in diens kantoor bisschop Rolando Alvarez opgepakt. Alvarez is een uitgesproken criticaster van de regering en stond al ruim twee weken onder huisarrest.

De inval vond in de vroege uren van vrijdagochtend plaats. Volgens een verklaring van het bisdom Matagalpa is niet bekend waar de bisschop naartoe is gebracht, schrijft persbureau CNS.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Agenten en milities postten al sinds 4 augustus bij het gebouw, waardoor Alvarez en elf medewerkers het terrein niet konden verlaten. Zijn arrestatie is de zoveelste stap in de repressie waaronder de Kerk in het Centraal-Amerikaanse land te lijden heeft.

Beschuldigingen

Volgens de politie heeft de bisschop zich schuldig gemaakt aan een poging de Nicaraguaanse staat te destabiliseren. Hij zou daartoe “gewelddadige groepen” hebben willen vormen die hij tot “haat tegen het volk” zou hebben aangezet.

Die beschuldigingen werden op 5 augustus gepubliceerd – kort nadat Alvarez zich fel had uitgesproken tegen de sluiting door de overheid van enkele katholieke radiostations in zijn bisdom.

Eerder incident

In mei van dit jaar haalde de bisschop het nieuws nadat hij zijn toevlucht zocht in een kerk in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Volgens CNS zei hij dat hij daartoe genoodzaakt was nadat de politie hem had lastiggevallen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De verhouding tussen Kerk en staat verslechtert al sinds 2018 steeds verder. In dat jaar braken massale demonstraties tegen de regering van president Daniel Ortega uit. Die werden met grof geweld neergeslagen.

De bisschoppen probeerden vergeefs te bemiddelen en spraken zich uit tegen iedere vorm van geweld. Parochies en priesters boden demonstrerende studenten onderdak om hen te beschermen tegen de politie en paramilitaire groepen.

Zusters het land uitgezet

Ortega, die steeds meer macht naar zich toetrekt, behandelt de Kerk als een politieke vijand, die hij ervan beschuldigde een staatsgreep te beramen.

Er zijn priesters opgepakt en katholieke media, scholen en hulpverleningsprojecten gesloten. Zowel de pauselijk nuntius als de Missionarissen van Naastenliefde – de zusters van Moeder Teresa – zijn het land uitgezet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In 2019 haalde het Vaticaan de hulpbisschop van Managua, Silvio José Baez, naar Rome, vanwege toenemende zorgen over zijn veiligheid. Ook Baez was een gekend criticaster van de regering.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.