<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Crisis in Nicaragua ‘bereikt een kookpunt’

KN Redactie 12 augustus 2021
image
President Daniel Ortega bestrijdt de oppositie in aanloop naar de verkiezingen in Nicaragua om de macht te behouden. Foto: CNS photo - Cesar Perez, Nicaraguan Presidency handout via Reuters

De politieke crisis in Nicaragua “bereikt een kookpunt” volgens expert Rafael Estrada. Om zijn machtspositie veilig te stellen, treedt president Ortega in aanloop naar de verkiezingen alsmaar harder op tegen de oppositie. Kritiek van de bisschoppen in het land heeft weinig effect.

“De onophoudelijke vervolging van politieke tegenstanders en de vrije pers hebben we nog nooit eerder gezien in Nicaragua”, zegt Estrada, voorzitter van de stichting Nicaraguans for Security and Prosperity. Op 21 juli sprak hij op een hoorzitting van de mensenrechtencommissie-Lantos over de regering van president Daniel Ortega en diens politieke gevangenen; volgens de commissie “de menselijke prijs van onderdrukking in Nicaragua.”

Vervolgd en bedreigd

Victoria Cárdenas, echtgenote van presidentskandidaat Juan Sebastián Chamorro, getuigde voor de commissie dat “het regime mij en mijn familie vervolgd en lastiggevallen heeft” omdat haar man kritiek uitte op de machthebbers van het Midden-Amerikaanse land, dat op 7 november presidentsverkiezingen zal houden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ze hebben een zaak aangespannen tegen mij, mijn zus en mijn moeder, waardoor beslag is gelegd op het vermogen van mijn moeder. Ook is er een arrestatiebevel voor mij van kracht”, zei Cárdenas. “Ortega gebruikt ieder Nicaraguaans instituut, ook het juridische systeem, om critici en hun familie te vervolgen.”

Berta Valles getuigde tijdens de hoorzitting over wat haar echtgenoot Félix Maradiaga als presidentskandidaat heeft moeten verduren. “Al jaren is Félix slachtoffer van het Ortegaregime omdat hij de waarheid durft te zeggen. Hij is geslagen, heeft huisarrest gekregen en bedreigingen ontvangen. Hij is maandenlang onafgebroken in de gaten gehouden door de politie. Ze proberen hem telkens weer de mond te snoeren, maar hij geeft nooit op.”

Bezorgde bisschoppen

De getuigenissen tegenover de commissie-Lantos zijn in lijn met de zorgen die de Nicaraguaanse bisschoppen in juni uitten over de golf van politiek gemotiveerde arrestaties. Oppositieleden, gezichten uit de landelijke media en critici zijn in aanloop naar de verkiezingen op die manier op een zijspoor gezet. “De willekeurige en illegale vrijheidsbeperkingen van burgers en de vervolging van de oppositie en de media mag nooit acceptabel worden”, verklaarden de bisschoppen op 10 juni per brief.

“We willen een democratisch Nicaragua waar de overheidsmachten gescheiden zijn, omdat dat het principe van de wet is”, schreven de bisschoppen. “Volgens dit principe is de wetgeving zelfstandig, niet de lukrake wil van enkele mensen. We moeten een land bouwen op een fundament van vrede, rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten. Alles wat haaks staat op deze principes moeten we verwerpen.”

“Een verkiezing zou een feestelijke uiting van burgerschap moeten zijn, maar mensen doorlopen het proces in angst en onzekerheid omdat de democratie hier niet gewaarborgd wordt.”
- Aartsbisdom Managua

Het bisschoppelijk schrijven haalde niet veel uit, want kort na het verschijnen van de brief werden vijf voorname critici van Ortega opgepakt. De politie volgde een onlangs aangenomen wet waarin informatie die volgens de overheid verkeerd is strafbaar is gesteld en waarin ook staat dat het verboden is om buitenlands geld te gebruiken voor politieke activiteiten.

Democratie niet gewaarborgd

Begin deze week leverde het aartsbisdom Managua kritiek op de arrestaties. “Het volk heeft het recht om tussen verschillende politieke opties te kiezen”, schrijft het aartsbisdom in een persbericht, maar kan zijn vrijheid niet uiten in de verkiezingen omdat “oppositiekandidaten op ruwe wijze uit de running zijn gehaald door vrijheidsontneming en het afpakken van burgerrechten.”

“Een verkiezing zou een feestelijke uiting van burgerschap moeten zijn, maar mensen doorlopen het proces in angst en onzekerheid omdat de democratie hier niet gewaarborgd wordt”, aldus het aartsbisdom, dat ook zijn zorgen uit rondom de golven van emigratie vanuit Nicaragua: vooral jongeren verlaten het land vanwege zorgen rondom de veiligheid, werkloosheid en de onzekere toekomst van het land.

Tirannie

Ortega is al jaren bezig met het verstevigen van zijn greep op het land. In 2018 reageerde zijn regime fel op grote volksprotesten. Als reactie daarop ontstond een oppositiebeweging die een breed palet aan democratische hervormingen eist, waaronder Ortega’s aftreden. “Ondanks deze protesten blijft Ortega op zijn plek, terwijl honderden Nicaraguanen zijn gedood, opgesloten of het land zijn ontvlucht”, aldus de commissie-Lantos.

https://www.kn.nl/donaties/

Tijdens de hoorzitting kwam ook de Brits-Nicaraguaanse mensenrechtenadvocate Bianca Jagger aan het woord, die tevens ambassadeur van de Raad van Europa is. Jagger vestigde de aandacht op Ortega’s stelselmatige veronachtzaming van de mensenrechten: “Tijdens zijn heerschappij heeft hij alle wettelijke en democratische instituten in Nicaragua ontmanteld. Zijn doel is het bestendigen van zijn machtspositie tegen elke prijs, zelfs tirannie.”

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.