De situatie op Cuba is verslechterd. Niet alleen leven de mensen in armoede, ook raken de eilandbewoners steeds meer vrijheid kwijt, zegt een Cubaanse priester in een recent interview met Kerk in Nood.
Volgens de in Spanje woonachtige priester Bladimir Navarro is “de Cubaanse communistische dictatuur bang de macht te verliezen. Ze hebben nieuwe wetten aangenomen om hun marxistische ideologie in stand te houden”.
Ook al kwam Cuba na de demonstraties van een jaar geleden niet meer in het nieuws, veel mensen belanden er nog steeds achter de tralies wanneer ze kritische opmerkingen maken over de situatie van het land, vertelt Navarro in het interview dat onlangs op de website van Kerk in Nood werd gepubliceerd.
Volgens de priester gaan de agenten van het regime “achter iedereen aan die een foto of iets tegen het communisme op de sociale media plaatst”. Mensen, soms zelfs minderjarigen van zeventien jaar jong, krijgen er gevangenisstraffen van meer dan tien jaar. Ze worden veroordeeld omdat ze iets over hun dagelijks leven naar buiten brengen of omdat ze om meer vrijheid vragen, zegt hij.
“Marxisme druist in tegen het gezin, het vernietigt de vrijheid en waardigheid van de mens. Het betekent ellende en is het ergste wat de Cubanen op dit moment overkomt”
- Priester Bladimir Navarro
Alleen al voor de vreedzame protesten van 11 juli 2021 zitten er nog altijd zo’n negenhonderd mensen gevangen.
Het Cubaanse volk leidt ernstig onder het regime en velen besluiten het eiland te verlaten. Veel Cubanen zijn het zat om als “uitschot” behandeld te worden, puur en alleen omdat ze anders denken dan het regime, zegt Navarro in het interview.
“Aan de basis van alles ligt de menselijke schade die de marxistische ideologie zestig jaar lang in Cuba heeft aangericht”, vervolgt hij.
“Marxisme druist in tegen het gezin, het vernietigt de vrijheid en waardigheid van de mens. Het betekent ellende en is het ergste wat de Cubanen op dit moment overkomt”, aldus de priester.
Het laatste jaar is de inflatie op Cuba erg toegenomen. Ondanks een loonstijging zijn veel producten onbetaalbaar geworden. Mensen lijden honger en er is gebrek aan melk en medicijnen, zelfs aan paracetamol of ibuprofen.
“Het is heel triest om te zien hoe oude mensen hun spullen op straat voor weinig verkopen om iets te eten te kunnen kopen. Of om de lange rijen bij de winkels te zien.”
Behalve economische ellende ervaren mensen er “de ellende van angst, van emigratie en van gebrek aan waarden”.
Het werk van de Kerk is dan ook vooral het vergezellen van mensen die lijden, hen te bemoedigen en hoop te geven in deze droevige tijd. Navarro benadrukt dat “het waar is dat Christus de enige hoop is; Hij is de hoop die niet teleurstelt”.
De priester vraagt gelovigen “de stem te zijn van degenen die geen stem hebben, om bekend te maken wat er in Cuba gebeurt”.
“Bidden is ook fundamenteel”, voegt hij eraan toe