De Braziliaanse bisschoppen feliciteerden Luiz Inácio Lula da Silva na het winnen van de presidentsverkiezingen. Ze merkten hierbij echter wel op dat er nog veel werk aan de winkel is.
“De uitoefening van het staatsburgerschap eindigt niet met het einde van het verkiezingsproces”, staat in de verklaring die is ondertekend door functionarissen van de Braziliaanse bisschoppenconferentie. De bisschoppen riepen ook op tot vrede en eenheid onder de Brazilianen.
Bij de verkiezingen van 30 oktober versloeg voormalig president Lula da Silva de zittende president Jair Bolsonaro met een kleine één procent. Niet eerder sinds het einde van het militaire bewind in 1985 was het verschil in de verkiezingsuitslag zo klein.
Vlak voor de uitslag liet zittend president Jair Bolsonaro al weten dat hij een eventueel verlies niet zou erkennen, omdat er sprake van fraude zou zijn.
Volgens de minister van Communicatie, Fabio Faria, heeft Bolsonaro zich onthouden van commentaar zodat hij rustig aan zijn speech kon werken. Verschillende media melden dat hij vandaag het volk zal toespreken over de verkiezingsuitslag. Of hij zijn verlies zal erkennen, is niet bekend.
“Moge iedereen samen wandelen om een betere politiek op te bouwen, een politiek die in dienst staat van het algemeen welzijn, zoals gedefinieerd door onze geliefde paus Franciscus”, zeiden de bisschoppen in hun boodschap.
Veel katholieken die werken met de arme, inheemse en landloze boeren zijn met de terugkeer van de voormalige president Lula da Silva weer hoopvol gestemd.
“Lula’s overwinning wekt de hoop op [de terugkeer van] respect voor inheemse minderheden en traditionele gemeenschappen”, vertelt Josep Iborra Plans aan Catholic News Service. Hij werkt samen met een organisatie van de Braziliaanse Kerk die zich inzet tegen uitbuiting van mensen, met name in het Amazonegebied.
Ook hopen veel katholieken volgens hem dat de staat weer beter om zal gaan met het bos en de natuur in de Amazone. Ze verwachten dat de staat de armen en meest kwetsbare mensen beschermd tegen de gevolgen van “ontbossing, landroof, geweld en de plunderingen van natuurlijke hulpbronnen”.
Lula, die van 2003 tot 2010 president was, zei dat een van zijn eerste acties als president zou zijn om Brazilië van de VN-hongerkaart af te krijgen.
“Moge iedereen samen wandelen om een betere politiek op te bouwen, een politiek die in dienst staat van het algemeen welzijn, zoals gedefinieerd door onze geliefde paus Franciscus.”
- De Braziliaanse bisschoppen in een reactie op de verkiezingsuitslag
Het land werd in 2014 van de kaart gehaald, voornamelijk vanwege actieplannen voor voedselzekerheid die tijdens de eerste twee ambtstermijnen van Lula werden geïmplementeerd. In 2018 belandde het land echter weer op de lijst.
Een onderzoek dat internationale hulporganisaties naar voedselonzekerheid uitvoerden, toonde aan dat 33,1 miljoen Brazilianen niets te eten hebben en nog eens 125,2 miljoen Brazilianen het afgelopen jaar enige mate van voedselonzekerheid hebben ervaren.