<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Geweld en intimidatie: katholieken Nicaragua in het nauw

KN Redactie 28 augustus 2020
image
Archiefbeeld: een man bidt tijdens een studentenprotest bij een kerk in Managua. Foto: CNS Photo - Oswaldo Rivas, Reuters

Hoewel het ergste geweld achter de rug lijkt, blijft de Kerk in Nicaragua doelwit van aanhangers van de regering van Daniel Ortega. Met name jonge katholieken moeten het momenteel ontgelden.

De recente brandstichting in de kathedraal van hoofdstad Managua was slechtst het laatste voorval in een lange reeks, blijkt uit een uitgebreid achtergrondverhaal in Katholiek Nieuwsblad van deze week.

De Kerk werd doelwit

Er is weliswaar geen hard bewijs voor betrokkenheid van de regering, maar dat de Kerk aan een politiek gemotiveerde aanslag denkt, is niet gek.

In 2018 leidden voorgenomen pensioenhervormingen tot massale demonstraties, die met geweld de kop in gedrukt werden. Daarbij vielen zeker driehonderd dodelijke slachtoffers. De Kerk probeerde te bemiddelen, maar toen zij het geweld veroordeelde, werd ze zelf doelwit.

Kerk beschoten

Zo werd een kerk beschoten nadat demonstrerende studenten er hun toevlucht hadden gezocht en werd de hulpbisschop van Managua in zijn arm gestoken. Ook beschuldigde president Ortega de Nicaraguaanse bisschoppen ervan bij een plan om hem af te zetten betrokken te zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De laatste tijd lijken vooral katholieke jongeren op de korrel te worden genomen; zij worden beledigd en in sommige gevallen ook ronduit geïntimideerd.

‘Eucharistische aanbidding is verdacht’

Een van hen zegt deze week in Katholiek Nieuwsblad over de demonstraties: “Er gebeurden dingen die we alleen kenden uit de verhalen van onze grootouders en ouders over de vervolging van de Kerk.”

Processies, gemeenschapsactiviteiten en zelfs eucharistische aanbidding worden als verdacht gezien.”

‘Christus zegt ons niet bang te zijn’

Een ander merkt op: “Ons geloof wordt soms verduisterd door donkere dagen. Maar Christus aan het kruis is de motivatie die van binnenuit stroomt. Hij vertelt ons niet bang te zijn, want de Heer is altijd met ons.”

Lees het hele verhaal deze week in Katholiek Nieuwsblad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.