<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

‘Haïti daalt af in de hel’: katholieke leiders slaan alarm over ontvoeringen

KN Redactie 13 april 2021
image
Demonstraties bij de restanten van een kerk in Port-au-Prince op Haïti op 22 oktober 2019. Het eiland gaat al jaren gebukt onder natuurrampen, economische crisis en een corrupte politiek. Foto: CNS Photo - Andres Martinez Casares, Reuters

“We zijn al een tijdje getuige van de afdaling in de hel van de Haïtiaanse samenleving”, reageerde het aartsbisdom Port-au-Prince op de ontvoering van zeven geestelijken. Afgelopen zondag werden zij gekidnapt; de ontvoerders eisen losgeld.

De vijf priesters en twee zusters waren die onderweg naar hun kerk in de buurt van Port-au-Prince, toen ze ontvoerd werden door een gewapende bende. Twee van de gekidnapte geestelijken zijn Frans staatsburger. Ook zouden er drie leken ontvoerd zijn.

De bende die opereert onder de naam 400 Mawozo eist 1 miljoen dollar (ongeveer 840.000 euro) in ruil voor hun vrijlating, meldt het Franse persbureau AFP.

‘Niemand lijkt meer veilig’

Kerkleiders op Haïti hebben de ontvoeringen veroordeeld en opgeroepen tot actie tegen de daders.

De secretaris-generaal van de Haïtiaanse Conferentie van Religieuzen zei tegen persbureau Reuters dat “de natie moet opstaan om deze schurken te bestrijden”.

Pater Renold Antoine zei een dag na de ontvoering: “Deze nieuwe zaak is een weerspiegeling van de ineenstorting van het veiligheidsapparaat van de staat en het land. Niemand lijkt meer veilig te zijn.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vicevoorzitter Pierre-André Dumas van de Haïtiaanse bisschoppenconferentie vertelde AFP dat “de Kerk bidt en solidair is met alle slachtoffers van deze gruwelijke daad”. Ook vindt hij dat er een einde moet komen aan deze onmenselijke handelingen. “Dit is te veel”, zei hij.

Het aartsbisdom Port-au-Prince waarschuwde in een verklaring dat het bendegeweld “ongekende” niveaus heeft bereikt in het land. Het verwijt de autoriteiten niets te doen om dit op te lossen en zelfs medeplichtig te zijn aan deze crisis.

1 aprilgrap

Het aantal ontvoeringen voor losgeld is recentelijk toegenomen op het Caribische eiland. Op 1 april werden vier leden van een protestantse kerk tijdens de dienst gekidnapt. De aanwezigen dachten aanvankelijk dat het een 1 aprilgrap was. Later realiseerden ze zich dat ze getuige waren geweest van een misdaad.

Het viertal werd tot Paaszondag als gijzelaar vastgehouden. Pas na betaling van het losgeld werden ze vrijgelaten.

‘Geen respect voor welke instelling dan ook’

Een getuige verklaarde dat een man met een pistool de kerk binnenkwam nadat hij op de deur had geklopt. “Als dit kan gebeuren, dan is alles mogelijk in het land, want er is geen respect voor welke instelling dan ook, of het nu een kerk of school is”, zei de getuige. “Ze grijpen zelfs mensen uit hun huis.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Natuurrampen en politieke onrust

De toename van het aantal ontvoeringen lijkt voort te komen uit onveiligheid en politieke onrust. Haïti is het armste land van het Amerikaanse continent en is de laatste jaren zwaar getroffen door natuurrampen.

Bij een aardbeving in 2010 kwamen 200.000 mensen om het leven en raakte een miljoen mensen dakloos; er wonen nog altijd tienduizenden in tentenkampen. In oktober 2016 hadden meer dan 1,4 miljoen mensen noodhulp nodig nadat de orkaan Matthew aan land was gekomen.

Ook heeft de gezondheidszorg op het eiland moeite om de coronacrises het hoofd te bieden.

Sinds juli 2018 vinden er gewelddadige protesten plaats in Haïti, waarbij demonstranten het aftreden van president Jovenel Moïse eisen.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.