fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Haïti in rouw na dodelijke aardbeving

Catholic News Service 16 augustus 2021
image
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in het puin in Les Cayes. In die stad stortte ook de bisschoppelijke residentie in, waarbij een priester omkwam en de kardinaal gewond raakte. Foto: CNS photo - Ralph Tedy Erol, Reuters

Een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter heeft een ravage aangericht in Haïti. In een kerk waar net een doopviering gaande was, kwamen 18 mensen om het leven. Bij het instorten van een bisschopshuis kwam een priester om het leven.

De bisschoppelijke residentie Les Cayes stortte in na de zware aardbeving van 14 augustus. Daarbij kwam priester Emile Beldor om het leven. Een andere priester, Jean-Antoine Coulanges, werd als vermist opgegeven. Ook liep kardinaal Chibly Langlois verwondingen op aan armen en benen; kerkelijke bronnen zeggen dat zijn leven niet in gevaar is.

Tropische storm op komst

Radiostation Voice of America meldde dat 18 mensen, verzameld voor een doopviering, werden gedood in de parochiekerk van de Onbevlekte Ontvangenis van Les Anglais.

image
De parochiekerk in Les Anglais, waar 18 mensen omkwamen bij een doopviering. Foto: CNS photo - AVSI

De Haïtiaanse autoriteiten meldden gisteren dat bijna 1.300 mensen om het leven zijn gekomen, meer dan 5.700 gewond zijn geraakt en dat meer dan 30.250 gezinnen onderdak nodig hadden. Verwacht wordt dat die aantallen nog zullen stijgen omdat er een tropische storm op weg is naar het eiland.

Paus bidt voor Haïti

Op 15 augustus betuigde paus Franciscus in het Vaticaan zijn medeleven en nabijheid tot het Haïtiaanse volk.

“We zijn in nood. We rekenen op uw solidariteit, uw nabijheid...”
- Bisschop Joseph Gontrand Décoste van Jérémie

“Terwijl ik mijn gebed ophef tot de Heer voor de slachtoffers, spreek ik mijn woord van bemoediging uit tot de overlevenden, in de hoop dat de belangstelling van de internationale gemeenschap om te helpen naar hen toe zal gaan”, zei de paus tijdens zijn Angelus-toespraak. Nadat hij met de verzamelde pelgrims een Wees gegroet had gebeden voor Haïti, bad de paus dat de “solidariteit van allen de gevolgen van de tragedie zou verlichten”.

Hulp bij wederopbouw

Bisschop Joseph Gontrand Décoste van Jérémie riep ook de internationale katholieke gemeenschap op om hulp bij de wederopbouw. Het dak van de diocesane kathedraal werd voor de tweede keer in minder dan vijf jaar tijd verwoest.

image
Een gewonde vrouw wordt in de buitenlucht verzorgd, in Les Cayes, Haïti Foto: CNS photo - Ralph Tedy Erol, Reuters

“De bevolking is wanhopig. Ze slapen buiten onder de bomen, in openbare ruimtes, om zichzelf te beschermen tegen naschokken die om de paar uur komen”, vertelde bisschop Décoste aan de nieuwsdienst van het Vaticaan.

Kerken verwoest

Décoste: “We zijn in nood. We rekenen op uw solidariteit, uw nabijheid.”

image
Een zwaar gehavende kerk in Les Cayes. Foto: CNS photo - Estailove St-Val, Reuters

Diverse kerken in het land zijn geheel of gedeeltelijk verwoest, zo melden verschillende bronnen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1