<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

‘Het onrecht moe’: christelijke beweging op Cuba wil einde aan ‘tirannie’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 juli 2021
image
Voor- en tegenstanders van het communistische regime gingen zondag in Cuba de straat op. Foto: CNS Photo - Reuters

Duizenden Cubanen gingen afgelopen zondag de straat op om te protesteren tegen het communistische regime van het land. Onder hen waren de leden van de Christelijke Bevrijdingsbeweging (MCL), die in een verklaring vrije verkiezingen eist.

Niet alleen in Havanna, maar ook in de andere grote steden protesteerden zondag duizenden Cubanen tegen “de dictatuur” van president Miguel Díaz-Canel. Het land bevindt zich in een grote crisis, zowel op economisch gebied als op het vlak van de volksgezondheid. De betogers eisten maatregelen om hier verandering in te brengen.

Gezondheidssituatie

Naast een ernstig voedsel- en medicijntekort is de gezondheidssituatie op Cuba sinds het begin van de coronapandemie dramatisch verslechterd. Volgens velen kloppen de officiële coronacijfers niet. Wel heeft de regering toegegeven dat in juli een “ernstige opleving” van Covid-19 heeft plaatsgevonden met meer dan zesduizend besmettingen per dag.

Cuba wil geen buitenlandse vaccins importeren en heeft zijn eigen vaccin ontwikkeld. De werkzaamheid ervan is echter niet onafhankelijk bevestigd. Onder de bevolking leeft een gebrek aan vertrouwen in het vaccin. Daarbij lukt het de regering niet om de productie en distributie ervan op te voeren. Hierdoor bedraagt de vaccinatiegraad minder dan 10% van de volwassen bevolking.

‘Weg met de dictatuur’

Protesten zijn in Cuba zeldzaam. Dit waren dan ook de grootste die er in de afgelopen zestig jaar plaatsvonden. Sommige demonstranten droegen een beeld mee van Onze-Lieve-Vrouw van Liefde, Cuba‘s patrones. Anderen riepen leuzen als “Weg met de dictatuur!”, “Vaderland en leven!”, “We willen vaccins!”, en “We zijn niet bang!”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘De onderdrukking moe’

Eduardo Cardet Concepción van de Christelijke Bevrijdingsbeweging (MCL) gaf zondag een verklaring uit waarin hij zijn sympathie voor de protesten kenbaar maakt.

“Duizenden Cubanen demonstreren vandaag vreedzaam op straat voor vrijheid.” Ze doen dit “om een einde te maken aan de tirannie. De MCL, als onderdeel van dit volk dat onderdrukking en onrecht moe is, identificeert zich volledig met hun verlangens.”

In de verklaring eist de MCL “de vrijlating van politieke gevangenen; de nietigverklaring van de repressieve wetten tegen de vrijheid; erkenning van de economische rechten van vrij ondernemerschap voor Cubanen; erkenning van het recht van elke Cubaan om te stemmen en gekozen te worden”.

De verklaring eindigde met de eis voor vrije verkiezingen en “Nu vrijheid!”.

Aanhangers van president Miguel Díaz-Canel en de Cubaanse president zelf gingen afgelopen zondag de straat op om weerstand te bieden aan de demonstranten die politieke verandering eisen.

‘Revolutionairen de straat op’

President Díaz-Canel zei in een toespraak op radio en tv dat hij de Verenigde Staten verantwoordelijk houdt voor de protesten in het land. Hij riep zijn aanhangers op om op te treden tegen de demonstranten. “Alle revolutionairen moeten de straat op gaan om moedig en vastbesloten te reageren op deze provocaties.”

Volgens de NOS kwam het op diverse plaatsen tot aanvaringen tussen de betogers en de politie. Er zouden enkele tientallen arrestaties zijn verricht.

In een vervolgverklaring veroordeelde de MCL geweld “van welke kant dan ook” en bekritiseerde de beweging Díaz-Canels oproep tot geweld en confrontatie tussen Cubanen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kleine hervormingen

In Cuba is al sinds 1959 slechts één partij aan de macht: de Cubaanse Communistische Partij. President Miguel Díaz-Canel (61) werd op 19 april 2021 benoemd tot partijleider. Het maakt hem de machtigste man van Cuba. Drie jaar eerder volgde hij al Raúl Castro als president op.

Bij zijn aantreden zei Díaz-Canel dat er in Cuba geen plaats is voor degenen die streven naar het herstel van het kapitalisme. Toch zou hij voorzichtig aan kleine hervormingen doorvoeren. Zo mogen steeds meer mensen gebruik maken van he internet en is het toegestaan een klein privébedrijf te starten.

Democratie

De MCL bestaat sinds 1988. Dissident Oswaldo Payá Sardiñas wilde een vreedzame democratische hervorming in Cuba tot stand te brengen, expliciet geïnspireerd door de sociale leer van de Kerk. Hij verzamelde handtekeningen om dit te bereiken. Als gevolg daarvan werd de beweging in het hele land vervolgd en belandden 42 van haar leiders in 2003 in de gevangenis.

Op 22 juli 2012 kwamen Payá en een andere MCL-leider, Harold Cepero, om het leven bij een auto-ongeluk. De omstandigheden waren verdacht.

Bronnen: Catholic News Agency en NOS

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.