fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

In de coronacrisis is de Cubaanse Kerk zichtbaarder dan ooit

Francesco Paloni 9 april 2020
image
Een eigenaar van een winkel staat voor een afbeelding van Fidel Castro, op de bekendmaking van diens overlijden, op 27 november 2016. Ondanks er in Cuba jarenlang geen sprake is geweest van echte godsdienstvrijheid, zijn de strenge beperkingen tegen gelovigen in de loop der jaren stapsgewijs afgezwakt. CNS photo/Reuters

Nu ook Cuba is getroffen door het coronavirus, heeft de regering toestemming verleend voor het uitzenden van verschillende katholieke diensten en vieringen. Een historische toezegging: nooit eerder was de Cubaanse Kerk zo veel en zo lang zichtbaar in de media.

Met ingang van afgelopen zondag kreeg de Kerk toestemming om via officiële mediakanalen Eucharistievieringen, radioprogramma’s en religieuze films uit te zenden. De concessies gelden in principe voor de Goede Week, maar enkele daarvan blijven ook na de Goede Week van kracht, melden lokale media.

Verzoek van de bisschoppen

De communistische regering van Miguel Díaz-Canel ging vorige week akkoord met een verzoek van de Cubaanse bisschoppen, die toestemming vroegen om tijdens de coronacrisis kerkdiensten uit te zenden.

Net als in veel andere heeft de Cubaanse Kerk maatregelen getroffen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Publieke kerkelijke vieringen zijn geschrapt en alle pastorale activiteiten zijn gestopt. Kerken blijven nog wel open voor gebed.

Dankzij de toezegging konden gelovigen de Eucharistieviering van Palmzondag live volgen op tv. Het is daarnaast mogelijk om andere vieringen van de Goede Week te volgen via verschillende mediakanalen.

Zo mag iedere bisschop tijdens deze week de gelovigen in zijn bisdom dertig minuten lang via de radio toespreken.

Jezusfilm op Cubaanse tv

Behalve op Palmzondag zijn de speciale radiouitzendingen ook toegestaan op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszondag. Tot op heden was dit alleen op Goede Vrijdag mogelijk.

Op Paaszondag zal ook de Mis te zien zijn op TV. Daarnaast zal deze week ook de beroemde film Jezus van Nazareth van regisseur Franco Zeffirelli worden vertoond.

Volgens Dionisio García Ibáñez gaat het om een “historisch” besluit. De aartsbisschop van Santiago de Cuba was jarenlang voorzitter van de Cubaanse bisschoppenconferentie.

“Het is de eerste keer dat voor een langere periode vieringen worden uitgezonden”, zegt hij in een telefonische reactie tegen Katholiek Nieuwsblad.

‘Samen door onzekere tijd komen’

“Door het coronavirus verkeren we in een noodsituatie. Ik geloof dat iedereen beseft dat we allemaal een stap opzij moeten doen om voor elkaar te zorgen en om op de best mogelijke wijze door deze onzekere tijd te komen.”

Cubanen zijn volgens de bisschop “heel blij en dankbaar” met de verschillende uitzendingen.

García vertelt de drie pausbezoeken in Cuba hebben bijgedragen aan de groeiende aanwezigheid van de Kerk in de media. “Alle Missen die ze vierden en de verschillende andere evenementen werden live uitgezonden op tv.”

Paus Franciscus was in 2015 de derde paus die Cuba bezocht. Paus Johannes Paulus II (1998) en paus Benedictus XVI (2012) gingen hem voor.

Patrones van Cuba

Toen in 2012 het vierhonderdjarig jubileum werd gevierd van Onze-Lieve-Vrouw van Liefde van El Cobre, kreeg de Kerk ook toestemming om enkele vieringen rondom het feest uit te zenden. Dat gebeurt nu jaarlijks.

Het Mariabeeld werd meer dan honderd jaar geleden door paus Benedictus XV tot patrones van Cuba benoemd en geniet een grote devotie onder de bevolking.

Cuba werd in 1959 officieel een atheïstische staat. Dat gebeurde nadat de revolutionaire leider Fidel Castro de macht greep. De situatie veranderde in 1992, toen een grondwetswijziging een einde maakte aan het atheïstische karakter van de staat.

Ondanks deze stap was volgens critici in Cuba jarenlang geen sprake van echte godsdienstvrijheid. De katholieke Kerk en andere religies hadden te maken met strenge beperkingen, die in de loop der jaren stapsgewijs zijn afgezwakt.