<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Jezuïet die Paraguayaanse dictator trotseerde overleden

Santi Carneri - CNS 6 januari 2022
image
Jezuïet Francisco de Paula Oliva, in eigen land bekend als Pa’i Oliva. Foto: CNS photo - Santi Carneri

Pater Francisco de Paula Oliva – in zijn eigen land een grootheid vanwege zijn inzet voor de allerarmsten en een vriend van paus Franciscus – is op 3 januari overleden in Asunción, Paraguay. Hij werd 93 jaar.

De in Spanje geboren jezuïet maakte de revolutie in Nicaragua mee. Hij verhief zijn stem tegen de Paraguayaanse dictator Alfredo Stroessner en diens machtige Coloradopartij. Hij werd verbannen naar Argentinië, werd bijna ontvoerd en leefde als vluchteling in Engeland en Ecuador tot hij terugkeerde naar Paraguay.

Ongelijkheid

Pater Oliva, in de Guarani-taal bekend als Pa’i Oliva, was een icoon van de dagelijkse strijd voor sociale gelijkheid in Paraguay, een van de meest ongelijke landen van het Amerikaanse continent, waar 2,5% van de bevolking meer dan 80% van het bouwland bezit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Esperanza Martínez, Paraguayaans senator en voormalig minister van Volksgezondheid, beschreef hem als “onze dierbare Pa’i Oliva, een onvermoeibare metgezel in de strijd tegen sociale onrechtvaardigheden”.

‘Nieuwe Paraguayaanse heilige’

De Paraguayaanse historica Margarita Durán-Estragó schreef op sociale media: “We hebben een nieuwe Paraguayaanse heilige. San Pa’i Oliva. (…) Hij is vertrokken zonder op te houden ons te verbazen. Een grote onder de groten. Aguyje pa’i (Bedankt, vader)”.

Pater Oliva, geboren in Sevilla, Spanje, trad toe tot de jezuïeten in 1946 en vestigde zich in 1964 in Paraguay om er te werken als leraar. Het jaar daarop werd hij Paraguayaans onderdaan en een maand later werd hij door de dictatuur van Stroessner het land uitgezet. De politie arresteerde hem, zette hem op een boot en bracht hem naar de overkant van de rivier, naar Argentinië. Daar bleef hij negen jaar en hielp Paraguayaanse en Boliviaanse migranten in Buenos Aires, onder toezicht van de politie en het leger.

Vriend van de paus

Op uitnodiging van de anglicaanse Kerk kon hij naar Engeland reizen, juist toen de militairen van plan waren hem te ontvoeren, midden in de Argentijnse dictatuur. Twee van zijn medewerkers “verdwenen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In die tijd was zijn jezuïetenoverste in Argentinië, met wie hij voortdurend gesprekken voerde, pater Jorge Mario Bergoglio. Paus Franciscus en pater Oliva ontmoetten elkaar opnieuw in 2015 in Asunción en omhelsden elkaar als vrienden.

Begrafenis

Honderden mensen uit de buurt waar pater Oliva woonde en werkte, waakten over zijn lichaam voor de begrafenis op 4 januari.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.