fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Jonge Braziliaanse zalige inspireert met ‘heldhaftig voorbeeld’

Luuk van den Einden 14 december 2022
image
Isabel Cristina Mrad Campos, die in 1982 op twintigjarige leeftijd vermoord werd vanwege haar geloof, is afgelopen zaterdag zaligverklaard. Foto: Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, Barbacena

Isabel Cristina Mrad Campos is afgelopen weekend zaligverklaard. Volgens paus Franciscus is de Braziliaanse, die in 1982 op twintigjarige leeftijd vermoord werd, een inspiratie voor jongeren om “vrijgevige getuigenissen van geloof” te geven.

In het bijzijn van duizenden gelovigen is Isabel Cristina Mrad Campos afgelopen zaterdag zaligverklaard. Dat gebeurde in haar geboortestad Barbacena in Brazilië. De paus had haar martelaarschap – een voorwaarde voor een zaligverklaring – in oktober 2020 al erkend, maar vanwege de coronapandemie moest de Mis voor haar zaligverklaring uitgesteld worden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mrad Campos werd in 1982 met vijftien messteken om het leven gebracht door een man die haar probeerde te verkrachten. Volgens de Kerk is vastgesteld dat haar geloof een motief voor de moord is, waardoor ze de status van martelaar voor het geloof heeft gekregen.

Martelaar

Kardinaal Raymundo Damasceno Assis, die de zaligverklaringsmis celebreerde, citeerde daarom tijdens de Mis de Romeinse theoloog Tertullianus: “Met het bloed van martelaren worden nieuwe christenen gezaaid.” Ook deed de kardinaal een nadrukkelijke oproep tot een einde aan geweld tegen vrouwen.

Afgelopen zondag stond paus Franciscus in Rome na het angelusgebed ook stil bij de nieuwe Braziliaanse zalige. “Moge haar heldhaftige voorbeeld met name jongeren inspireren tot vrijgevige getuigenissen van het geloof en hechting aan het Evangelie”, sprak de paus.

‘Gevoelig voor de armsten’

Mrad Campos was van kleins af aan actief in de kerk en lid van diverse katholieke jeugdverenigingen. Volgens het aartsbisdom Mariana – waar Barbacena deel van uitmaakt – was ze “gevoelig voor de armsten, de ouderen en kinderen, wat ze van haar familie geleerd had”. Mrad Campos wilde kinderarts worden, het liefst in een ontwikkelingsland.

Om die droom waar te maken, ging ze medicijnen studeren. Voor haar studie betrok ze samen met haar broer een appartement in de universiteitsstad Juiz de Fora. Op 1 september 1982 werd ze vermoord door een klusjesman die een kast in elkaar kwam zetten. Hij probeerde haar eerst te verkrachten, maar bracht haar met een mes om het leven toen ze zich bleef verzetten.

Bedevaartsoord

De dader werd tot negentien jaar cel veroordeeld, hoewel hij zijn onschuld altijd heeft volgehouden. Na een aantal jaar in de cel ontsnapte hij en sindsdien is hij vermist. Volgens sommige familieleden is hij intussen overleden.

https://www.kn.nl/donaties/

Het zaligverklaringsproces van Mrad Campos begon in 2001. De kerk waar ze begraven ligt, is uitgegroeid tot een bedevaartsoord waar jaarlijks veel Brazilianen op haar voorspraak komen bidden.