fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Journalist in Nicaragua gearresteerd voor berichtgeving over Goede Week

Catholic News Agency 11 april 2023
image
Ondanks het processieverbod was er in Managua toch een Palmpasenprocessie rond de kathedraal. Foto: OSV News - Maynor Valenzuela, Reuters

Organisaties die de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Nicaragua verdedigen, eisen de vrijlating van Víctor Ticay. De Nicaraguaanse journalist werd op Witte Donderdag door het regime gearresteerd. Dat gebeurde nadat hij op sociale media had bericht over een evenement in de Goede Week.

Op 7 april eiste het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists (CPJ) de onmiddellijke vrijlating van Ticay en een einde aan de arrestatie van journalisten.

Live-uitzending

Ticay werd volgens verschillende media op donderdagochtend 6 april gearresteerd in de stad Nandaime in het zuidwesten van Nicaragua. Hij is verslaggever van het lokale tv-station Channel 10.

Ticay werd aangehouden nadat hij op 5 april een religieuze activiteit live had uitgezonden op de Facebook-pagina van La Portada, een lokale nieuwssite die hij leidt.

Processieverbod

Volgens de website Alertas Libertad de Prensa Nicaragua, die de persvrijheid in het land monitort, werd het filmpje na zijn arrestatie van de pagina verwijderd.

De arrestatie van Ticay vond plaats in het kader van het besluit van het regime om processies en religieuze activiteiten op straat te verbieden. Volgens een recent rapport werden op grond van dat besluit in de afgelopen Goede Week meer dan drieduizend processies verboden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gevangenis

Nadat de journalist in hechtenis was genomen, meldden verschillende media dat hij was overgebracht naar de gevangenis die bekend staat als El Chipote. Daar houdt de regering nu verschillende katholieken vast, onder wie priesters.

“De Nicaraguaanse regering heeft opnieuw laten zien dat zij het recht op vrijheid van meningsuiting niet respecteert te midden van een absurd klimaat van totale censuur, dat zich zelfs uitstrekt tot religieuze activiteiten”, zei Carlos Martínez de la Serna, programmadirecteur van het CPJ.

‘Willekeurig en illegaal’

Ook de vereniging van onafhankelijke journalisten en nieuwslezers van Nicaragua veroordeelde de arrestatie en noemde deze “willekeurig en illegaal”. De groep riep op tot de “onmiddellijke vrijlating” van de journalist.

Volgens een rapport dat op Goede Vrijdag werd vrijgegeven door de ngo Blue and White Monitoring (een verwijzing naar de kleuren van de Nicaraguaanse vlag), werden minstens 15 Nicaraguanen tijdens de Goede Week gearresteerd. De meesten van hen zijn tegenstanders van het regime en trouwe katholieken.

35 incidenten

Een van de gearresteerden was pater Donaciano Alarcón. Het regime probeerde hem op maandag van de Goede Week het land uit te zetten: de autoriteiten namen hem gevangen, brachten hem naar de grens met Honduras en lieten hem daar achter.

Volgens Blue and White Monitoring zijn tussen 1 en 6 april in negen administratieve districten van het land ten minste 35 incidenten met betrekking tot mensenrechtenschendingen geregistreerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/