fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Katholieke leiders in Nicaragua keuren repressie regering af

David Agren - CNS 28 mei 2021
image
Nicaraguaanse veiligheidstroepen houden buiten de wacht buiten terwijl de politie het kantoor van het onafhankelijke krant 'Confidencial' op 20 mei binnenvalt in Managua, Nicaragua. Foto: CNS Photo - Carlos Herrera, Reuters

Nicaraguaanse katholieke leiders dringen aan op een eerlijk en vrij verkiezingsproces in het land. Zij keuren iedere poging van de regering om de oppositie te onderdrukken af. “We kunnen niet blijven leven alsof we met elkaar en tegen alles in oorlog zijn.”

De regering van president Daniel Ortega probeert in aanloop van de verkiezingen in november de oppositie op alle mogelijke manieren te onderdrukken. Tegenstanders van het Ortega-regime worden door de politie, aanklagers of instituten met Ortega-aanhangers geïntimideerd.

Eenheid

Katholieke geestelijken riepen op tot eenheid, aangezien de oppositie tegen de regering nog steeds verdeeld is.

“We kunnen niet blijven leven alsof we met elkaar en tegen alles in oorlog zijn”, zei bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa in zijn preek met Pinksteren. “Laten we het land voor ogen houden waar we naar verlangen.”

Bisschop Álvarez, tevens voorzitter van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie, zei dat “in deze historische context een transparant, eerlijk en vrij verkiezingsproces urgent en noodzakelijk wordt.” Hij pleitte voor een proces dat een dialoog tot stand brengt en waarbij geen enkele partij wordt uitgesloten.

Tirannieker

Sinds er in 2018 protesten uitbraken – waarbij demonstranten de afzetting van de president eisten – wordt het optreden van Ortega steeds tirannieker.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 18 mei hebben Nicaraguaanse functionarissen de juridische status van de Partido Restauración Democrática (partij voor het herstel van de democratie) nietig verklaard. Volgens waarnemers had deze partij mogelijk de oppositie tot een coalitie kunnen verenigen.

‘De regering bespot de verkiezingen’

“De regering bespot de verkiezingen. Natuurlijk willen ze niet dat het volk zich uitspreekt, omdat ze dan zouden verliezen”, aldus Carlos Áviles, woordvoerder van het aartsbisdom Managua.

“Ze ontmoedigen mensen zodanig dat ze niet gaan stemmen, of een partij sluiten, of een kandidaat afzeggen. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om fraude te plegen of te profiteren van de electorale verdeeldheid.”

Invallen

Op 20 mei deed de politie een inval bij een stichting van de dochter van de voormalig president Violeta Barrios de Chamorro (1990-1997). De politie zei dat het onderzoek deed naar de dochter en voormalige directeur, Cristiana Chamorro, wegens vermeend witwassen van geld. Chamorro, die zich tegen Ortega kandidaat wil stellen, ontkende de aantijgingen.

De politie deed dezelfde dag ook een inval in de kantoren van de krant Confidencial. De krant wordt geleid door de broer van Christiana Chamorro, Carlos Chamorro.

Waarheid en vrijheid

De hulpbisschop van Managua – Silvio José Báez – tweette met ontzetting over de aanval op Confidencial en noemde het een “nieuwe misdaad van de dictatuur tegen deze media. De waarheid leidt tot vrijheid, en daarom zijn ze er zo bang voor. Het gijzelen van Nicaragua kan niet doorgaan!”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.