<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Kerk Latijns-Amerika waarschuwt voor groeiende macht drugskartels

KNA 26 juni 2024
image
Leden van de Mexicaanse Nationale Garde houden de wacht bij een plaats delict in Ciudad Juarez, Mexico. Foto: OSV – Jose Luis Gonzalez, Reuters

Drugskartels controleren complete gebieden met hun eigen legers en vormen een enorme bedreiging voor de democratie in Latijns-Amerika.

De toenemende impact van drugshandel in de regio schaadt de democratie, waarschuwt CELAM, de raad van bisschoppen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.

CELAM benadrukte deze week in een verklaring dat de georganiseerde misdaad in de regio tot veel in staat is: “ze infiltreren en corrumperen de macht van de staat, de politie, het leger, de media, bedrijven, kortom alle democratische instellingen.”

De financiële wereld is deels verantwoordelijk voor de gestage groei van de drugskartels, zeggen de bisschoppen. Omdat er volgens hen mensen werkzaam zijn die criminelen de kans geven hun winsten te verduisteren.

Al lange tijd worden complete gebieden in de regio volledig gecontroleerd door ware legers die door de drugskartels zijn opgezet. De Latijns-Amerikaanse bisschoppen waarschuwen dat drugshandel aanzet tot de ontbinding van staten en de ineenstorting van de beschaving.

Tegelijkertijd waarschuwen de bisschoppen voor initiatieven om drugs te legaliseren. Dit zou het onderliggende probleem, het ongebreidelde streven naar geld, volgens hen niet bij de wortel aanpakken.

Paus Franciscus haalde woensdag tijdens zijn algemene audiëntie ook hard uit naar de gevolgen van de wereldwijde drugshandel. “Drugshandelaren zijn moordenaars!”, zei hij op 26 juni, de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.