fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Mexicaanse bisschop maakt zeer kortstondig uitstapje naar de politiek

KN Redactie 7 april 2021
image
Foto: Alexander Schimmeck - unsplash.com

Een Mexicaanse emeritus-bisschop is direct teruggefloten nadat hij te kennen gaf zich verkiesbaar te stellen tijdens parlementsverkiezingen in de deelstaat Mexico. Bisschoppen mogen geen politieke functies bekleden, zo staat er in het kerkelijk recht.

De 84-jarige bisschop Onésimo Cepeda Silva maakte maandag bekend dat hij zich kandidaat zou stellen met een nieuwe politieke partij genaamd Fuerza por México. Op een persconferentie zei hij: “Ik ben de idioten die ons regeren beu. Alle politici zijn schurken en ze stelen allemaal iets.”

Diezelfde dag trok hij zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 6 juni in, omdat hij was teruggefloten door de bisschoppenconferentie en door het bisdom dat hij vroeger leidde. Hij was ook gewaarschuwd door de Vaticaanse ambassade in Mexico dat hij zijn titel van bisschop kon verliezen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In een verklaring op 5 april verwerpen de Mexicaanse bisschoppen alle politieke handelingen die bisschop Cepeda op persoonlijke titel uitvoert. Zij verwijzen naar het kerkelijk recht waarin staat, dat het prelaten in principe verbiedt om deel te nemen aan politiek. Daarnaast had de bisschop ook niet om toestemming gevraagd, zoals voorgeschreven is in datzelfde kerkelijk recht.

Vijf jaar uit functie

Daarbij schrijven de bisschoppen in hun verklaring dat bisschop Cepeda “onderworpen is aan de Mexicaanse wet en dat het aan de staatsinstellingen is om geldigheid en goedkeuring te verlenen aan zijn kandidatuur”. Volgens de Mexicaanse wet moeten bisschoppen minimaal vijf jaar uit functie zijn, voordat ze een openbaar ambt mogen aanvaarden.

Publiciteit

De gepensioneerde bisschop zocht in zijn leven regelmatig de publiciteit op. Hij deelde openlijk vriendschappen met politici die beschuldigd werden van corruptie. Hijzelf werd beschuldigd van betrokkenheid bij een schandaal over het bezit van een kunstcollectie ter waarde van meer dan 84 miljoen euro. In deze zaak werd uiteindelijk niets gevonden of bewezen.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.