fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Mexicaanse bisschoppen teleurgesteld over decriminalisering abortus

David Agren - CNS 9 september 2021
image
Katholieken demonstreren in Mexico-Stad tegen het besluit van het Hooggerechtshof. Foto: CNS Photo - Gustavo Graf, Reuters

De Mexicaanse bisschoppen zijn teleurgesteld dat het Hooggerechtshof van hun land unaniem besloot abortus in een van de deelstaten te decriminaliseren. Waarnemers denken dat dit besluit een precedent zet en tot decriminalisering van abortus in heel het land zal leiden.

Het Hof zette op 7 september een streep door delen van een abortuswet in de Noord-Mexicaanse staat Coahuila. Die omvatte straffen van maximaal drie jaar cel voor vrouwen die een zwangerschap afbreken. Ook ging er een streep door de straffen voor abortusaanbieders.

Buitensporige waarde

Volgens een van de leden van het Hof, Norma Piña Hernández, wordt in het vonnis geconcludeerd dat “er geen publieke redenen met wetenschappelijke onderbouwing zijn die het toestaan om het embryo gelijk te stellen met een persoon met rechten”.

Abortus in zulke omstandigheden verbieden, betekent volgens haar dat er “buitensporige waarde” wordt gehecht aan het beschermen vaan het ongeboren leven “in het licht van de intense impact die het uitdragen van de zwangerschap betekent voor de autonomie vaan de vrouw als de vitale voorwaarden om dat goed te doen er niet zijn”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Moorddadige wet’

Kerkelijke leiders roepen katholieken op “niet onverschillig te zijn” over zaken die het leven raken.

De Mexicaanse bisschoppenconferentie citeerde in een tweet uit een eerder document: “Diegenen onder ons die overtuigd zijn van de waarde van het leven hebben geen moorddadige wet nodig zoals die, die nu goedgekeurd wordt… We hopen dat jullie optie voor het leven niet afhangt van een ideologie maar wordt gemotiveerd door geloof, hoop en liefde.”

‘Waardigheid is geen kwestie van stemmen’

Bisschop Jesús José Herrera Quiñonez van Nuevo Casas Grandes, voorzitter van het pro-life werk van de bisschoppen, zei in een verklaring: “We herinneren ons dat de menselijke waardigheid en fundamentele rechten geen kwestie van stemmen zijn, maar van erkenning en respect.”

“We herinneren ons dat de mens, kind van een vader en moeder, wiens leven begint op het moment van de conceptie, in alle fases van het leven erkend moet worden in zijn waardigheid en dezelfde juridische bescherming verdient in het licht van daden die zijn integriteit kunnen bedreigen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Trend in Latijns-Amerika

Mexico is na Brazilië het land met de meeste katholieken in de wereld. Het besluit van het Hof past in een trend richting decriminalisering van abortus in Latijns-Amerika. Argentinië deed dat bijvoorbeeld eind 2020 voor zwangerschappen tot veertien weken.

In Mexico hebben eerder al vier andere deelstaten abortus gedecriminaliseerd; meer dan de helft van de Mexicaanse deelstaten kent daarentegen een verbod op abortus.

Mexicanen zijn verdeeld

Het Hooggerechtshof buigt zich naar verwachting in september over de vraag of de abortuswet van de staat Sinaloa grondwettelijk is. Die beschermt het leven vanaf de conceptie.

De Mexicanen zelf zijn verdeeld over het vraagstuk. Iets meer dan 50 procent van de Mexicanen jonger dan 50 wil decriminalisering; volgens een poll van de krant El Financiero is juist 53 procent daartegen, en 45 procent voor.

https://www.kn.nl/donaties/