<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Mexicaanse priester aangevallen in pastorie

KN Redactie 29 oktober 2019
image
Een Mexicaanse priester viert de Mis. Tussen 2012 en 2018 werden niet minder dan 27 van zijn collega’s vermoord. CNS Photo/Carlos Jasso, Reuters

Een Mexicaanse priester die werkzaam is bij een migrantenopvang is bedreigd en later op dezelfde dag overvallen in zijn parochie.

Het gaat om het zoveelste voorbeeld van het geweld dat priesters treft in Mexico. De overval vond plaats in Guadalajara. De op één na grootste stad in Mexico kampt de laatste tijd met een golf van geweld tegen parochies, die tijdens de Mis worden overvallen.

Poging tot afpersing

Het kantoor van de migrantenopvang waar priester Alberto Ruiz Perez werkzaam is, zou vorige week een telefoontje hebben gekregen waarin valse informatie werd verstrekt. Daarin werd gemeld dat Ruiz Perez een ongeluk had gehad. De beller vroeg om geld voor een andere zaken. Toen priester Ruiz later op kantoor kwam, besefte het personeel dat getracht was geld te stelen.

Overval in pastorie

Later op de dag kreeg de priester in de parochie bezoek van twee personen die hem vroegen om een “religieuze dienst”. Daarop werd Ruiz met een pistool bedreigd en stormden vijf andere personen zijn pastorie binnen, waar ze aan meer dan duizend dollar aan spullen meenamen.

In de afgelopen jaren zijn katholieke parochies in Mexico steeds vaker doelwit van overvallen, ondanks 83% van de Mexicanen zich katholiek noemt. Volgens het Katholiek Multimediaal Centrum (CCM) zijn sinds 2012 minstens 27 priesters vermoord in Mexico.

Wetteloosheid neemt toe

De krant Milenio meldde op 12 oktober dat een gewapende groep in Guadalajara vier parochies had aangevallen in een periode van twee weken. De overvallen deden zich voor tijdens de mis, waarbij kerkbezoekers werden gedwongen om portemonnees, geld en mobiele telefoons in te leveren.

Mexico kende de afgelopen dertien jaar toenemend geweld door drugskartels en andere vormen van georganiseerde misdaad. Terwijl het land dreigt in te storten, nemen de criminaliteit en de wetteloosheid toe.

Priesters vermoord

Het aantal moorden steeg in 2018 naar recordhoogte en 2019 lijkt nog geen daling te brengen in de cijfers. Bij het geweld wordt de katholieke Kerk niet gespaard. Veel parochies zijn al aangevallen en veel priesters werden vermoord.

(Bron: CNS/KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.