<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nicaragua: Hongerstaking in kerk voorbij

KN Redactie 26 november 2019
image
Een Nicaraguaanse vrouw tijdens protesten tegen de regering van president Ortega. Foto: CNS

Een groep moeders die in hongerstaking gingen in een Nicaraguaanse kerk, zijn overgeplaatst naar een ziekenhuis voor behandeling. De vrouwen wilden met hun actie de vrijlating van hun kinderen afdwingen, die door de regering werden opgepakt tijdens protesten. 

Volgens persbureau CNA maakten de vrouwen deel uit van een groep van dertien personen die op 14 november in hongerstaking gingen. Ze deden dit in een parochie in Masaya, waar de pastoor hen zowel fysiek als spiritueel bijstond.

Kerk omsingeld

Het aartsbisdom van Managua deed vrijdag een verklaring uitgaan waarin zorgen werden geuit over de situatie. Het aartsbisdom vroeg daarin ook om toestemming om de vrouwen over te plaatsen naar een nabijgelegen ziekenhuis, wat later op de dag plaatsvond.

Het verzoek kwam omdat de Nicaraguaanse autoriteiten water en elektriciteit van de kerk hadden afgesloten en het gebouw hadden omsingeld. 

Incidenten tegen de Kerk

In de laatste maanden heeft de Nicaraguaanse regering haar pijlen steeds meer gericht op tegenstanders van president Daniel Ortega. Ook de Kerk wordt geraakt door de situatie. Ortega heeft veel bisschoppen en priesters ervan beschuldig om de oppositie te steunen. 

Daarnaast vinden er geregeld incidenten plaats tegen de Kerk. Op 21 november viel een groep regeringsgezinden tijdens de mis een kerk aan in Masaya. De kerkgangers hadden een demonstratie gepland om de hongerstakende groep in de nabijgelegen kerk te steunen. 

De aanvallers zouden bijlen, knuppels en ijzeren staven hebben gebruikt om de deuren van de kerk te forceren. Ook werden misdienaars, een vrouw en een 50-jarige man geslagen. 

Protesten

In april 2018 braken in Nicaragua onlusten uit, toen mensen massaal de straat op gingen om te demonstreren tegen hervormingen van de sociale zekerheid die door president Ortega waren aangekondigd. Ortega zette politie en paramilitairen in om de protesten terug te dringen en beschuldigde tegenstanders van het beramen van een staatsgreep.

De katholieke Kerk in Nicaragua heeft steeds geprobeerd te bemiddelen, in eerste instantie zelfs op verzoek van de president. Nadat bisschoppen, priesters en religieuzen het steeds meer opnamen voor de demonstranten, reageerde Ortega keihard: in een toespraak beschuldigde hij de bisschoppen ervan tot “een groep coupeplegers” te behoren.

Als gevolg van de escalatie tegen de Kerk, verliet de Nicaraguaanse bisschop Silvio Baez in april zijn land voor onbepaalde tijd wegens toenemende zorgen over zijn veiligheid. De hulpbisschop van Managua verhuisde op verzoek van de paus naar Rome.

Verkiezingen organiseren

De Kerk vroeg begin dit jaar om nieuwe verkiezingen te organiseren in 2019, in plaats van in 2021 zoals gepland. Ortega heeft die suggestie verworpen. De Nicaraguaanse bisschoppen stapten na de weigering van de president uit de onderhandelingen. De condities die Ortega stelde zouden volgens de bisschoppen een vreedzame oplossing in de weg staan.  

Volgens de Midden-Amerikaanse Mensenrechtencommissie zijn er in Nicaragua meer dan 300 doden gevallen. Meer dan 88.000 Nicaraguanen zouden het land zijn ontvlucht, de meesten van hen naar buurland Costa Rica.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.