fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nicaragua: katholieken eisen vrijlating priester

Peter Doorakkers 20 juli 2022
image
Archiefbeeld: een vrouw bidt tijdens een Mis in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Foto: CNS - Oswaldo Rivas, Reuters

De regering van Nicaragua zet haar campagne tegen kritische stemmen voort – en opnieuw lijkt de katholieke Kerk daar het slachtoffer van te zijn geworden.

Vorige week werd de pastoor van een parochie in de stad Boaca opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd een minderjarige misbruikt te hebben, maar houdt vol onschuldig te zijn, meldt persbureau CNS.

De parochianen van mgr. José Leonardo Urbina demonstreren volgens filmpjes op sociale media bij hun kerk voor vrijlating van hun pastoor.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Urbina is priester van het bisdom Granada, dat onlangs ook een andere priester achter de tralies zag verdwijnen.

Tot celstraf veroordeeld

Manuel Salvador García Rodríguez kreeg dertig maanden cel opgelegd omdat hij een vrouw zou hebben mishandeld. De vrouw zelf ontkent echter dat de priester iets verkeerd heeft gedaan. Ook betwist zij de weergave van de feiten door de aanklagers in García’s zaak.

De priester kreeg daarnaast nog eens twee jaar cel opgelegd omdat hij vijf mensen met een vuurwapen zou hebben bedreigd.

Kerk als vijand gezien

De repressie in Nicaragua neemt toe, terwijl president Daniel Ortega steeds meer macht naar zich toetrekt. Zijn regering zet de Kerk neer als een vijand van het regime, nadat ze zich uitsprak tegen het geweld waarmee in 2018 demonstraties de kop werden ingedrukt.

Onder meer katholieke hulporganisaties en scholen worden op de korrel genomen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In juni kregen de Missionarissen van Naastenliefde, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, te horen dat ze het land moesten verlaten. De congregatie zou niet voldoen aan de richtlijnen van antiterreurwetgeving.

De zusters hebben Nicaragua volgens CNS begin juli verlate en verblijven nu in het buurland Costa Rica.