fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nicaraguaanse bisschop na vier maanden gevangenschap beschuldigd van samenzwering

Luuk van den Einden 16 december 2022
image
Bisschop Rolando Alvarez van Matagalpa is beschuldigd van samenzwering en de verspreiding van nepnieuws. In januari begint zijn rechtszaak. Foto: CNS - Maynor Valenzuela, Reuters

De Nicaraguaanse bisschop Rolando Alvarez is formeel beschuldigd van samenzwering tegen zijn land en verspreiding van nepnieuws. Bisschop Alvarez wordt al vier maanden vastgehouden vanwege zijn kritiek op het repressieve regime.

Bij zijn eerste publieke verschijning sinds hij in augustus werd gearresteerd, zag Rolando Alvarez, bisschop van het Nicaraguaanse Matagalpa, er mager en afgestompt uit. Op 13 december kreeg hij formeel te horen van de rechtbank vanwege welke beschuldigingen hij al vier maanden vastzit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bisschop Alvarez moet van de rechtbank op 10 januari voor het eerst voorkomen vanwege “samenzwering voor de ondermijning van het land” en de “verspreiding van nepnieuws”, meldt het internationale persbureau AP. Daarmee is voor de buitenwereld voor het eerst duidelijk op welke gronden Alvarez wordt vastgehouden.

‘Schadelijk voor de samenleving’

El 19 Digital, een nieuwsmedium van de regering, meldt dat Alvarez gezien wordt als “schadelijk voor de Nicaraguaanse overheid en samenleving”.

Zeker veertig politieke gevangenen zijn dezelfde beschuldigingen ten laste gelegd. Daniel Ortega, de president van Nicaragua, beschouwt de Kerk als een politieke vijand omdat die zich uitspreekt tegen Ortega’s repressieve beleid en prodemocratische betogingen heeft gesteund. Bisschop Alvarez was tot zijn arrestatie een van zijn meest uitgesproken critici.

Monddode Kerk

De vervolging van de Kerk door de staat beperkt zich dan ook niet tot Alvarez. In dezelfde zitting waarin de bisschop moest voorkomen, is ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de priester Uriel Vallejos, die naar het schijnt Nicaragua ontvlucht is.

Deze maand zijn de woordvoerder van het bisdom Matagalpa en een katholieke journalist opgepakt. De elf priesters en bisdommedewerkers die op 19 augustus samen met bisschop Alvarez werden gearresteerd, zitten schijnbaar nog steeds in de gevangenis.

https://www.kn.nl/donaties/

De Nicaraguaanse bisschoppenconferentie heeft nog geen officieel commentaar geleverd op de arrestatie van bisschop Alvarez en de beschuldigingen tegen hem, vermoedelijk uit vrees voor escalatie. Daarmee lijkt president Ortega geslaagd in zijn opzet om de Kerk in het land monddood te maken.