<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nicaraguaanse bisschop verkiest gevangenis boven ballingschap en gaat 26 jaar de cel in

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 februari 2023
image
Bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa hoorde vrijdag dat hij ruim 26 jaar de gevangenis in moet vanwege zijn openlijke kritiek op de regering van Nicaragua. Foto: CNS - Maynor Valenzuela, Reuters

Bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa werd vrijdag veroordeeld tot ruim 26 jaar gevangenisstraf vanwege “verraad aan het vaderland”. Het is de prijs die hij moet betalen voor zijn felle en openlijke kritiek op de dictatuur van president Daniel Ortega.

Het vonnis van Álvarez kwam een dag nadat 222 Nicaraguaanse politieke gevangenen naar de Verenigde Staten werden uitgezet. Daar kunnen ze als ballingen in vrijheid leven; het alternatief was een gevangenisstraf in hun thuisland. Onder hen was ook Álvarez, zo meldt persbureau CNA. De bisschop besloot echter vlak voordat hij aan boord ging niet in het vliegtuig te stappen en werd weer naar de gevangenis gebracht.

Schadelijk

Volgens het vonnis heeft Álvarez zich schuldig gemaakt aan samenzwering tegen zijn land en het verspreiden van nepnieuws. Ook zou hij een ambtenaar hebben belemmerd bij het uitoefenen van zijn functie en ernstig ongehoorzaam zijn aan het gezag. Alles bij elkaar concludeerde de rechter op 10 februari dat het gedrag van de bisschop schadelijk is voor de samenleving en voor de staat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De straffen voor de verschillende beschuldigingen lopen samen op tot een gevangenisstraf van 26 jaar en vier maanden. Daarnaast verliest de bisschop zijn nationaliteit en burgerrechten. Ook krijgt hij een permanent verbod om in Nicaragua een openbaar ambt uit te voeren.

Greep op de Kerk

De regering van Ortega verstevigt steeds meer de greep op de katholieke Kerk in het land. De afgelopen jaren arresteerde de regering talloze katholieke leiders. Zij werden gevangengezet en naar alle waarschijnlijkheid ook gemarteld.

Op 4 februari kwam naar buiten dat een Nicaraguaanse priester Óscar Danilo Benavidez Dávila in een gesloten proces tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld. De beschuldigingen zijn, evenals bij Álvarez, het verspreiden van nepnieuws en samenzwering.

Álvarez stond sinds augustus 2022 onder huisarrest. De oproerpolitie belette de bisschop – samen met priesters, seminaristen en een leek – van 4 augustus tot 19 augustus de bisschopswoning in Matagalpa te verlaten. Vervolgens arresteerde de politie Álvarez midden in de nacht en bracht hem naar een gevangenis in Managua, de hoofdstad van het land.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Eerder werden de zusters van Moeder Teresa al het land uitgedreven en verbood de regering meerdere katholieke radio- en televisiestations.

Paus bidt om voorspraak Maria

Paus Franciscus sprak zondag zijn verdriet en bezorgdheid uit over Álvarez, “om wie ik veel geef”. Aan het einde van het angelusgebed op 12 februari zei paus Franciscus dat hij bidt voor de 222 Nicaraguaanse politieke gevangenen die naar de Verenigde Staten zijn verbannen en “voor al diegenen die lijden in dat dierbare land”.

“We vragen de Heer ook, op voorspraak van de Onbevlekte Maagd Maria, om de harten van politieke leiders en alle burgers te openen voor de oprechte zoektocht naar vrede, die voortkomt uit waarheid, gerechtigheid, vrijheid en liefde en wordt bereikt door de geduldige uitoefening van de dialoog”, zei de paus.

Onderdak

Aartsbisschop Thomas Wenski van Miami liet op 11 februari weten dat hij vier Nicaraguaanse priesters, en een aantal anderen langdurig onderdak zal bieden in een seminarie in Miami. Persbureau OSV meldt dat ze bij de politieke gevangenen waren die in overeenstemming met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op 9 februari vanuit Nicaragua werden overgebracht.

https://www.kn.nl/donaties/

Wenski wil ze de gelegenheid geven om te “acclimatiseren” en Engelse lessen te volgen, zodat ze hun immigratiepapieren kunnen afronden. De eerste Mis die de geestelijken in Miami vierden werd geconcelebreerd door de Nicaraguaanse bisschop Silvio José Báez, hulpbisschop van Managua, die sinds 2019 verbannen is.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.