<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nicaraguaanse politie sluit bisschop op in eigen woning

Francesco Paloni 8 augustus 2022
image
Bisschop Rolando Alvarez laat zich geregeld kritisch uit over het Nicaraguaanse regime van president Ortega. Foto: CNS, Maynor Valenzuela - Reuters

Nicaraguaanse politieagenten blokkeren sinds donderdag de uitgang van de woning van bisschop Rolando Alvarez van Matagalpa. De bisschop zou zich schuldig hebben gemaakt aan haatzaaien tegen het regime van president Daniel Ortega.

Alvarez, die aan het roer staat van het noordelijke bisdom Matagalpa, had omwille van de sluiting van vijf katholieke radiozenders kritiek geuit op de Nicaraguaanse regering. Volgens Vatican News zouden politieagenten kort hierop de uitgang van zijn woning hebben geblokkeerd.

Aanklachten tegen de bisschop

Voor de woning van Alvarez zijn dranghekken geplaatst om mensen op afstand te houden. De bisschop en twaalf anderen die zich in zijn huis bevonden, mogen sinds donderdag niet naar buiten.

Tijdens een Mis die Alvarez zaterdag via sociale media live uitzond vanuit zijn woning, zei de bisschop dat hij onder huisarrest is gesteld. De politie beschuldigt hem ervan sociale media te gebruiken om geweld aan te moedigen en het land te destabiliseren. De politie zou bezig zijn om de aanklachten tegen de bisschop te formaliseren.

image
Screenshot van een video waarop te zien is hoe de Nicaraguaanse politie de toegang blokkeert naar buiten toe. Foto: CNS screenshot - YouTube

Repressie

Alvarez riep de Nicaraguaanse autoriteiten meermaals op om de religieuze vrijheid te respecteren en om te stoppen met alle repressie.

De repressie in Nicaragua neemt toe, terwijl president Daniel Ortega steeds meer macht naar zich toetrekt. Zijn regering zet de Kerk neer als een vijand van het regime, nadat ze zich uitsprak tegen het geweld waarmee in 2018 demonstraties de kop werden ingedrukt.

Zusters op de korrel genomen

Onder meer katholieke hulporganisaties en scholen worden op de korrel genomen. In juni kregen de Missionarissen van Naastenliefde, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, te horen dat ze het land moesten verlaten. De congregatie zou niet voldoen aan de richtlijnen van antiterreurwetgeving.

De zusters hebben Nicaragua begin juli verlaten en verblijven nu in het buurland Costa Rica.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.