De Nicaraguaanse Kerk mag dit jaar geen kruiswegprocessies op openbare plekken houden. Op Aswoensdag heeft de regering van Daniel Ortega dit verbod bekend gemaakt. Het ritueel zal dit keer tijdens de Vastentijd en op Goede Vrijdag binnen in kerken plaatsvinden.
De processies worden volgens persbureau CNA onder het mom van veiligheidsredenen verboden. Echter, het wordt algemeen gezien als een verdere escalatie van de relatie tussen de Nicaraguaanse regering en de katholieke Kerk.
Een dag eerder beschuldigde Ortega in een toespraak ter gelegenheid van de sterfdag van de nationale held Agusto Sandino de katholieke Kerk ervan een “maffiaorganisatie” te zijn.
De Kerk zou volgens hem in het verleden dictators als Somoza en Mussolini hebben gesteund. Ook trok hij de democratische processen in de Kerk ernstig in twijfel, zo meldt Vatican News. Hij stelde dat de paus door “rechtstreekse stemming” gekozen zou moeten worden en “niet door de georganiseerde maffia in het Vaticaan”.
Deze rechtstreekse aanval op de paus lijkt weer een reactie op de pauselijke openlijke solidariteit met bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa – die recentelijk 26 jaar gevangenisstraf kreeg – en met de 222 politieke tegenstanders die uit Nicaragua verbannen zijn en momenteel in de Verenigde Staten leven.
Op 12 februari zei de paus te bidden voor al deze mensen en riep gelovigen op dat ook te doen.
Sinds de golf van anti-regeringsprotesten in Nicaragua in 2018 is de relatie tussen de Ortega-regering en de Nicaraguaanse Kerk verslechterd. De Kerk hielp gewonde demonstranten tijdens de protesten waarbij volgens mensenrechtenorganisaties ten minste 328 mensen om te leven kwamen.
De Nicaraguaanse bisschoppen probeerden nog te bemiddelen tussen de demonstranten en het regime. Ortega verbood dit uiteindelijk.
De verslechterde relatie leidden tot tal van aanvallen op de Kerk in het land. Dat gaat van vernieling van kunst in kerken tot aan arrestaties, gevangenisstraffen en het verbannen van geestelijken.