<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nieuwe conferentie zet werk Amazonesynode voort

Catholic News Service 1 juli 2020
image
De Braziliaanse kardinaal Claudio Hummes draagt de Mis op in de Catacomben van Domitilla, Rome, tijdens de Amazonesynode vorig jaar. Kardinaal Hummes is voorzitter van de nieuwe Amazoneconferentie. Foto: CNS photo - Julio Caldeira/REPAM

Acht maanden nadat de kerkleiders van het Amazonegebied in Rome bijeenkwamen om pastorale uitdagingen te bespreken, werd op 29 juni een nieuwe kerkelijke conferentie voor de Amazone opgericht om het werk van de synode voort te zetten.

De nieuwe conferentie omvat vertegenwoordigers van de negen Amazone-landen, evenals vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse conferentie van religieuzen, het Pan-Amazonisch Kerkelijk Netwerk REPAM en de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische tak van Caritas, de internationale dienst voor humanitaire hulp en ontwikkeling van de katholieke Kerk.

Drie inheemse mensen – een van hen een religieuze zuster – en drie Vaticaanse vertegenwoordigers zijn ook lid van de conferentie, die werd aangekondigd aan het einde van een vierdaagse virtuele vergadering.

‘Droom van de paus’

De conferentie heeft tot doel “de dromen die paus Franciscus in zijn exhortatie Querida Amazonia uiteenzette, tot bloei te brengen”, aldus bisschop David Martinez van Puerto Maldonado, Peru.

In dat post-synodale document schreef de paus dat hij droomt van een Kerk die vecht voor de rechten van de armen, haar culturele rijkdom en natuurlijke schoonheid behoudt, en bestaat uit toegewijde christelijke gemeenschappen die haar een Amazone-gezicht geven. Dat is een oproep tot bekering die de nieuwe kerkelijke conferentie concreet handen en voeten moet geven, aldus bisschop Martinez.

image
De Peruaanse bisschop David Martinez. Foto: CNS photo - Paul Haring

Eigen ritus

De conferentie maakt deel uit van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenraad, bekend als CELAM, maar heeft een eigen leiderschap en is autonoom. De Braziliaanse kardinaal Claudio Hummes is voorzitter en bisschop Martinez is vicevoorzitter.

De conferentie zal blijven werken aan kwesties die tijdens de synode aan de orde zijn gesteld, zoals pastoraal werk onder inheemse volkeren, bedreigingen voor het milieu, nieuwe vormen van bediening en een liturgische ritus speciaal voor het Amazonegebied. Dat laatste betekent niet, zo beklemtoont Martinez, “dat het los staat van de rest van de universele Kerk”.

Corona

Een nieuw onderwerp dat op de agenda van de conferentie komt, is de coronacrisis. De pandemie eist een zware tol in het Amazonegebied, waar meer dan 400.000 gevallen zijn gemeld en meer dan 13.000 mensen zijn omgekomen, volgens een telling van REPAM op basis van officiële informatie van de landen.

In grote delen van het Amazonegebied worden de toch al zwakke gezondheidszorgstelsels overspoeld door gevallen van COVID-19. Ook hebben vele inheemse gemeenschappen weinig of geen toegang tot zorg. Juist daar moet de Kerk zich over mensen ontfermen, en hen materiële en geestelijke hulp bieden, aldus Martinez. “De Kerk blijft met de gemeenschappen daar optrekken, hen ondersteunen, met hen lijden.”

>> Lees ons KN-dossier over de Amazonesynode: www.kn.nl/amazonesynode.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.