fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Opgepakte Nicaraguaanse bisschop had een geheim mensenrechtenkantoor opgericht

Catholic News Agency 1 februari 2023
image
Bisschop Rolando Álvarez bidt hier op 20 mei 2022 in een kerk in Managua. De bisschop maakte geen geheim van zijn kritiek op het Ortega-bewind en richtte een mensenrechtenkantoor op, zo vertelde de verbannen priester Uriel Vallejos vorige week ineen interview.

Volgens een Nicaraguaanse priester richtte de bisschop van Matagalpa, die sinds 19 augustus onder huisarrest staat, een geheim mensenrechtenkantoor op om de vervolging door het dictatoriale regime van president Daniel Ortega aan te pakken.

De verbannen priester Uriel Vallejos maakte dat in een interview met het Spaanse katholieke weekblad Alfa y Omega bekend. Tegen Vallejos zou volgens de Nicaraguaanse overheid een internationaal arrestatiebevel zijn uitgevaardigd. Bij navraag door Vallejos bij Interpol bleek dat daar geen sprake van was.

Schijnproces

Vallejos legde uit dat zowel bisschop Rolando Álvarez als hij “wordt beschuldigd van samenzwering om de nationale soevereiniteit en veiligheid te ondermijnen en nepnieuws te verspreiden ten nadele van de staat”.

Tijdens een hoorzitting op 10 januari bepaalde de rechtbank in Nicaragua dat de zaak van de bisschop voor de rechter zal komen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Alles wijst op een schijnproces: de justitie bracht een “verzonnen” lijst van getuigen tegen de bisschop uit, van wie sommigen niets met de zaak te maken hadden en van tevoren niet eens wisten dat hun namen op die lijst stonden.

Hulpvragen

Vallejos zei dat de vervolging van de katholieke Kerk sinds de protesten tegen de regering in 2018 verergerd zijn. Destijds reageerden de bisschoppen en priesters door “de waarheid te vertellen over wat er gebeurde en de kant van het volk te kiezen”.

Ook begonnen mensen in die tijd om hulp te vragen, zei de priester. “Van de één was zijn zoon gevangengezet, van een ander was hij vermoord, van een derde moest de zoon in ballingschap gaan.”

Geheim

Gezien de verslechterde situatie riep mgr. Álvarez zijn priesters bijeen en vertelde hun dat hij een geheim mensenrechtenkantoor zou openen om deze mensen te helpen en hun zaak bekend te maken.

https://www.kn.nl/donaties/

“Tijdens die bijeenkomst vroeg de bisschop wie vrijwillig wilde deelnemen. Hij waarschuwde dat wie dat deed, in de gevangenis of in ballingschap kon belanden”, vertelde Vallejos in het interview.

Soldaten

De priester zei dat in zijn parochie in het bisdom Matagalpa op een gegeven moment soldaten arriveerden om zijn preken op te nemen, die ze later tegen hem te gebruiken.

Vallejos was ook de directeur van een radiostation dat opereerde op het parochieterrein. Het station moest van de regering op 1 augustus 2022 sluiten. De oproerpolitie verhinderde Vallejos en een groep gelovigen de pastorie te verlaten.

De parochie bleef drie dagen belegerd, zonder stroom en eten. Op 4 augustus werd Vallejos gearresteerd en weggevoerd.

Stilzwijgen

Dankzij mgr. Álvarez liet de regering Vallejos naar een seminarie in Managua gaan, in ruil voor zijn stilzwijgen. Van daaruit vluchtte hij naar Costa Rica, waar hij hulp kreeg van de plaatselijke Kerk.

“Ik kan de waarheid niet de mond snoeren, hoewel ik bang ben dat ze vanwege dit interview de priesters die in de gevangenis zitten, zullen martelen”, aldus Vallejos.