Opnieuw is het raak in Nicaragua. Het regime van president Daniel Ortega heeft drie priesters het land uitgezet. Ze zijn lid van een congregatie die inmiddels verboden is door de regering. De zet van Ortega komt kort nadat hij verrassenderwijs toestemde met de vrijlating van bisschop Rolando Álvarez.
Even leek het erop dat de gemoederen bedaard waren in Nicaragua. Totaal onverwacht liet het Vaticaan eerder deze maand weten een akkoord te hebben bereikt over de vrijlating van bisschop Rolando Álvarez – hét gezicht van het Nicaraguaans verzet tegen de regering.
Álvarez werd na ruim vijfhonderd dagen gevangenschap in allerijl overgevlogen naar het Vaticaan. Samen met hem kwamen nog een bisschop, vijftien priesters en twee seminaristen op vrije voeten. Het Vaticaan ontving daarbij zelfs hartelijke dankzeggingen van de regering voor de “respectvolle en discrete coördinatie” van de vrijlating.
Wat aanvankelijk op een diplomatiek succes leek, dreigt amper tien dagen later weer te vervallen tot de rauwe werkelijkheid. De Nicaraguaanse mensenrechtenactiviste Martha Molina meldt namelijk dat Ortega met het uitzetten van drie priesters, opnieuw heeft toegeslagen. Ze zijn alle drie lid van een missie-congregatie die door Ortega’s regime illegaal is verklaard en waren werkzaam in het bisdom León.
Molina – die zelf ook in ballingschap leeft – publiceerde in maart vorig jaar een geactualiseerd rapport, waaruit blijkt dat er sinds 2018 193 aanvallen zijn geweest tegen bisschoppen, priesters, diakens, seminaristen en zusters. De activiste meldt via X dat de drie priesters op 14 januari – nota bene de dag waarop bisschop Álvarez in het Vaticaan aankwam – bedreigingen hadden ontvangen van de Nicaraguaanse politie.
Desde el 14 de enero 2024, los sacerdotes pertenecientes a la orden religiosa del Santísimo Salvador de la Diócesis de León recibieron amenazas de la policía cuando regresaban de celebrar la santa misa en la Parroquia Santo Tomás apóstol de Corinto. Desde ese día el pbro. pic.twitter.com/sHREDB5GjH
— Martha Patricia M (@mpatricia_m) January 20, 2024
Dat gebeurde nadat zij de Mis hadden gevierd in Corinto, een havenstad aan de Westkust van Nicaragua. “Sindsdien zijn Ezequiel Buenfil en Erick Figueroa verdwenen”, aldus Molina. De twee van oorsprong Mexicaanse priesters zijn volgens de activiste vervolgens het land uitgezet.
Datzelfde lot trof vervolgens ook priester David Pérez, lid van dezelfde congregatie, die op 16 januari illegaal is verklaard door het Nicaraguaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken. De congregatie zou niet aan financiële verplichtingen hebben voldaan.
Het illegaal verklaren van religieuze organisaties en instellingen is inmiddels een gebruikelijk ritueel van Ortega, die samen met de congregatie 16 non-profitorganisaties op een zwarte lijst plaatste. Tien daarvan zijn katholiek of evangelisch. Eerder verbande zijn regime de jezuïetenorde en de zusters van Moeder Theresa. Ook ging de regering over tot het sluiten van katholieke universiteiten.
Het oppakken of wegsturen van geestelijken is allang geen uitzondering meer in Nicaragua, een land dat ooit een redelijke relatie had met de Kerk. Volgens de onafhankelijke Nicaraguaanse krant Confidencial heeft het regime van Ortega meer dan tweehonderd geestelijken het land uitgezet. Daarvan hebben er 39 vastgezeten.
Uit onderzoek van de krant blijkt verder dat de repressie van Ortega tot een priestertekort leidt in de meeste parochies in het land. Zo kampt het aartsbisdom Managua met een tekort van zelfs 42 procent.
De Nicaraguaanse regering ontkent stellig dat er sprake is van religieuze vervolging. Een dubieuze bewering waarmee het regime de realiteit probeert te verdraaien. Regelmatig gebeurt dat bij monde van niemand anders dan Ortega’s vrouw, vicepresident Rosario Murillo.
Murillo, die ook woordvoerder van de regering is, reageerde kort na de vrijlating van bisschop Álvarez met de volgende woorden: “In dit Nicaragua is haat verbannen. Godzijdank! Het is verbannen en het kwaad en de perversie zijn ver weg, waar ze thuishoren.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.