fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Paus: dialoog en solidariteit moeten Cuba helpen op reis naar rechtvaardiger samenleving

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 juli 2021
image
Pelgrims op het Sint-Pietersplein dragen Cubaanse vlaggen. De paus uitte zondag zijn medeleven met de Cubaanse bevolking. Foto: CNS Photo - Remo Casilli, Reuters

Paus Franciscus uitte afgelopen zondag zijn nabijheid tot de Cubaanse bevolking tijdens zijn wekelijkse angelusgebed. Precies een week nadat er protesten op het eiland uitbraken, bad hij voor een rechtvaardiger en broederlijke samenleving.

Franciscus zei zondag “in deze moeilijke momenten” dicht bij “het dierbare Cubaanse volk” te zijn, “in het bijzonder bij de families die het meest lijden”.

“Ik bid dat de Heer de natie mag helpen een samenleving op te bouwen die steeds rechtvaardiger en broederlijker is door vrede, dialoog en solidariteit”, sprak hij. Hij moedigde de Cubanen aan om de voorspraak in te roepen van de patrones van hun land, Onze-Lieve-Vrouw van Liefde, die hen “op deze reis zal vergezellen”.

Eerste openbare optreden

Het was het eerste openbare optreden van paus Franciscus sinds zijn ontslag uit het Gemelli-ziekenhuis waar hij een darmoperatie onderging. Onder de mensen op het Sint-Pietersplein was een grote groep pelgrims met Cubaanse vlaggen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Confrontaties

Zondag 11 juli gingen duizenden Cubanen de straat op om te protesteren tegen het communistische regime van het land. De demonstranten verwijten de regering te weinig te doen aan het bestrijden van de economische en de coronacrisis in het land. Onder hen waren de leden van de Christelijke Bevrijdingsbeweging (MCL), die in een verklaring vrije verkiezingen eiste.

Als reactie op de protesten arresteerde de regering mensen op straat en in hun huizen. Volgens het Cubaanse staatspersbureau zou bij confrontaties tussen de betogers en de politie een 36-jarige man om het leven zijn gekomen. Hij zou met een groep een gebouw zijn binnengevallen. Ooggetuigen melden echter dat de groep werd aangevallen door de ordetroepen. Zowel onder burgers als politie zouden gewonden zijn gevallen.

‘Naar elkaar luisteren’

De Cubaanse bisschoppenconferentie riep vorige week de regering van het eiland en de demonstranten op om “naar elkaar te luisteren” en geweld te vermijden. In een verklaring die op 12 juli werd gepubliceerd, zeiden de bisschoppen dat Cubaanse burgers “het recht moeten hebben om hun behoeften en hoop” in het openbaar te uiten.

De bisschoppen zeiden dat ze bang waren dat de protesten zouden worden genegeerd en dat beide partijen “starre standpunten zouden handhaven”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We zullen niet tot een gunstige oplossing komen door oplegging of door een oproep tot confrontatie te doen, maar alleen door naar elkaar te luisteren en naar overeenstemming te zoeken”, staat in de verklaring.

Priester ‘geraakt met knuppel’

Tijdens de protesten werd ook een priester door de politie geslagen en gearresteerd. Castor José Alvarez Devesa werd de volgende dag vrijgelaten nadat kerkelijke groepen berichten over zijn detentie hadden gepost.

In een Facebook-video bedankte Alvarez degenen die om zijn bevrijding hadden gevraagd. “Ik probeerde de demonstranten wat gezelschap te bieden en confrontaties te voorkomen, maar ik werd geraakt met een honkbalknuppel”, zei hij in de video, waarop te zien was dat zijn hoofd verbonden was.

‘Blijven bidden’

“Godzijdank ben ik in orde”, zei pater Alvarez. “Maar we moeten blijven bidden voor degenen die nog steeds worden vastgehouden, zodat er gerechtigheid voor hen zal zijn … en zodat Cubanen de weg naar vrede en vrijheid kunnen vinden.”

In 2018 bezocht de priester het Vaticaan om de Kerk om hulp te vragen bij het faciliteren van een overgang naar democratie in Cuba. Samen met twee andere priesters schreef hij een brief aan de toenmalige Cubaanse president Raul Castro, waarin ze onder meer om vrije verkiezingen en persvrijheid vroegen.

Bronnen: NOS en Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/