Paus Franciscus heeft zondag zijn zorgen geuit over de situatie in Nicaragua, waar bisschop Rolando Alvarez is gearresteerd. Een andere bisschop, die het land in 2019 moest ontvluchten, vindt de pauselijke oproep tot dialoog misplaatst: “We moeten om vrijheid vragen, niet onderhandelen.”
De paus riep de regering en de bevolking op tot vreedzaamheid en zei de huidige situatie in Nicaragua “met zorgen en verdriet” van dichtbij te volgen.
Franciscus sprak zijn wens uit dat er door middel van een “open en eerlijk dialoog” een basis gevonden kan worden voor een “respectvolle en vreedzame co-existentie”.
De woorden van de paus komen kort nadat de Nicaraguaanse politie tijdens een inval bisschop Rolando Alvarez oppakte. Alvarez is een uitgesproken criticaster van de regering en stond al ruim twee weken onder huisarrest.
Paus Franciscus’ woorden stuitten op weinig begrip bij Silvio Báez, de voormalige hulpbisschop van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Hij werd zelf in 2019 door het Vaticaan uit het land gehaald omdat hij en zijn familie doodsbedreigingen hadden gekregen vanwege Báez’ kritiek op de overheid. Dialoog en onderhandeling zijn volgens de voormalige hulpbisschop niet de juiste stappen.
“We moeten om vrijheid vragen, niet onderhandelen met Ortega”, zei Báez in een Mis die hij in de Amerikaanse stad Miami vierde en tevens via sociale media te volgen was. “We moeten om vrijheid vragen, omdat het hier om onschuldige mensen gaat.” Báez geldt al jaren als een van de mondigste tegenstanders van president Ortega.
De inval vond in de vroege uren van vrijdagochtend plaats. Volgens een verklaring van het bisdom Matagalpa is niet bekend waar de bisschop naartoe is gebracht, schreef persbureau CNS.
Agenten en milities postten al sinds 4 augustus bij het gebouw, waardoor Alvarez en elf medewerkers het terrein niet konden verlaten. Zijn arrestatie is de zoveelste stap in de repressie waaronder de Kerk in het Centraal-Amerikaanse land te lijden heeft.
De repressie in Nicaragua neemt toe, terwijl president Daniel Ortega steeds meer macht naar zich toetrekt. Zijn regering zet de Kerk neer als een vijand van het regime, nadat ze zich uitsprak tegen het geweld waarmee in 2018 demonstraties de kop werden ingedrukt.
Onder meer katholieke hulporganisaties en scholen worden op de korrel genomen. In juni kregen de Missionarissen van Naastenliefde, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, te horen dat ze het land moesten verlaten.