fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Paus richt Amazone-bisschoppenconferentie op

KN Redactie 21 oktober 2021
image
Het plan voor een bisschoppenconferentie voor het Amazonegebied werd voor het eerst gevormd tijdens de Amazonesynode in 2019. Foto: CNS photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft een bisschoppenconferentie speciaal voor het Amazonegebied opgericht. Dit besluit, dat voortkomt uit de Amazonesynode van 2019, moet betere bescherming van en pastorale zorg voor het gebied tewerkstellen.

Het Amazonegebied, dat zich over negen Zuid-Amerikaanse landen uitstrekt, is het toneel van veel problemen: ontbossing, vernietiging van het ecosysteem en onderdrukking van de inheemse bevolking zijn slechts enkele voorbeelden.

Deze uiterst kwetsbare regio gaat paus Franciscus al langer aan het hart, laat de persdienst van het Vaticaan weten; daarom heeft hij toestemming gegeven voor de oprichting van de Kerkelijke Conferentie van de Amazone. Kardinaal Cláudio Hummes uit Brazilië wordt voorzitter; het vicevoorzitterschap gaat naar de Peruaanse bisschop David Martínez De Aguirre Guinea.

Pastoraal ondernemen en evangelisatie

Deze nieuwe canonieke structuur heeft onder andere de taak om toe te zien op het pastorale plan van de Kerk voor het Amazonegebied. Het doel van de bisschoppenconferentie is volgens de persdienst van de Heilige Stoel “de bevordering van pastoraal ondernemen door bisdommen in de amazone en het aansporen van inculturatie van het geloof in dit gebied.” Inculturatie is het proces waarbij de Kerk bepaalde gebruiken en tradities van culturen in haar eigen ceremonies opneemt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De plannen voor deze bisschoppenconferentie werden in 2019 gemaakt en beschreven in het slotdocument van de Amazonesynode die dat jaar in oktober gehouden werd. Daarin schreven de synodedeelnemers dat deze conferentie hulp biedt “bij het vinden van nieuwe manieren van evangelisatie, vooral om het idee van een integrale economie uit te dragen en de aanwezigheid van de Kerk in het gebied te versterken.”

Querida Amazonia

Het idee voor een bisschoppenconferentie voor de Amazone komt ook voor in de exhortatie Querida Amazonia (‘Geliefde Amazone’) die paus Franciscus na de synode schreef. In die exhortatie beschrijft de paus de vier dromen die hij voor het gebied heeft: een sociale droom over de rechten van de inheemse bevolking, een culturele over de bescherming van de lokale culturen, een ecologische over natuurbescherming en een kerkelijke over het karakter van de Kerk in het gebied.

In Querida Amazonia deed de paus geen uitspraken over een eventuele wijding van vrouwen of getrouwde mannen in het Amazonegebied. Voor en tijdens de synode was er veel te doen over dit idee, dat volgens sommigen de enige manier zou zijn om het priestertekort in het uitgestrekte Amazonegebied op te kunnen vangen.

Bronnen: Kerknet, Catholic News Agency