Een man wierp vrijdag een brandbom in de kathedraal van de hoofdstad Managua. Daarbij raakten een kapel en een 382 jaar oud Christusbeeld zwaar beschadigd.
Paus Franciscus sprak zondag na het angelusgebed over de aanslag. “Ik denk aan de mensen in Nicaragua, die lijden vanwege de aanval in de kathedraal van Managua. Daarbij is een zeer vereerd beeld van Christus, een beeld dat het leven van de gelovige gemeenschap eeuwenlang heeft begeleid en ondersteund, ernstig beschadigd en bijna vernietigd.”
“Lieve Nicaraguaanse broeders en zusters, ik ben jullie nabij en bid voor jullie”, voegde de paus toe.
Getuigen zagen vrijdag een nog ongeïdentificeerde man in de kathedraal rondlopen met een object in zijn handen dat ze niet konden thuisbrengen. Hij liep eerst ruim twintig minuten rond, voordat hij zei: “Ik kom naar het bloed van Christus”. Vervolgens gooide hij een brandbom en vluchtte weg.
Kardinaal Brenes van Managua omschreef de aanval als een terroristische aanslag. “Dit was een voorbereide, geplande aanval”, zei hij. “Dus ik wil hier duidelijk over zijn: dit is een terroristische aanslag, een daad van intimidatie tegen de Kerk in haar missie van evangelisatie.”
Het aartsbisdom Managua noemde de aanslag in een reactie een “totaal afkeurenswaardige daad van blasfemie en ontheiliging”.
“Ik wil hier duidelijk over zijn: dit is een terroristische aanslag”
- Kardinaal Brenes van Managua
Hoewel de man niet kon worden geïdentificeerd, leek hij bekend te zijn in de buurt. Ook werden tijdens de aanslag andere verdachte mensen rond de kathedraal gezien.
Recent zijn de spanningen in Nicaragua tussen de regering en de katholieke Kerk steeds verder opgelopen. President Ortega van Nicaragua beschuldigt bisschoppen en priesters ervan aansluiting te zoeken bik de oppositie.
Diverse aanhangers van Ortega hebben gewelddadige en intimiderende acties gehouden tegen meerdere kerken. Daaronder was ook de kathedraal van Managua, waar criticasters van Ortega zich schuil hielden.
Ortega’s vrouw, tevens vicepresident van het land, beweerde, zonder enige onderbouwing, dat de brand was veroorzaakt door kaarsen. Gelovigen zouden brandende kaarsen te dicht bij de religieuze beelden hebben gehouden.
Ze heeft de aanslag op de kapel niet veroordeeld, omdat ze zegt te willen wachten op het officiële rapport van de politie.
Bron: Catholic News Agency