<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Politieke moorden in El Salvador: ‘De duivel loopt hier los’

Catholic News Service 4 februari 2021
image
Archieffoto van Kardinaal Gregorio Rosa Chávez Foto: CNS Photo, Alessandro Bianchi - Reuters

Kardinaal Gregorio Rosa Chávez roept El Salvador op om te bidden “om van Satan bevrijd te worden”, nadat in de nasleep van een politieke bijeenkomst op 31 januari geweld uitbrak in de hoofdstad San Salvador.

Daarbij vielen ten minste twee doden. Daarnaast raakten verschillende mensen gewond. Het gaat volgens sommigen om de “ernstigste daad van politiek geweld” van de afgelopen dertig jaar. Voor die periode maakte een vredesakkoord een einde aan de burgeroorlog in El Salvador.

“De duivel loopt los in El Salvador, er lopen veel demonen rond”, zei Rosa Chavez aan het einde van zijn preek in de Heilige Franciscuskerk in San Salvador. Hij ging daarbij uit van het evangelie van de dag, dat sprak over een man die bezeten is door demonen, en vergeleek het met het dodelijke incident dat de avond ervoor had plaatsgevonden.

Schoten

De belangrijkste kranten van El Salvador melden dat leden van het linkse Farabundo Martí National Liberation Front (FMLN), een van de twee grootste politieke partijen in het land, in een vrachtwagen werden vervoerd met daarop de kleuren van de partij en andere insignes. Ze keerden terug van een bijeenkomst en waren onderweg naar het hoofdkantoor van de partij.

Volgens ooggetuigenverslagen begon een voertuig in de buurt de vrachtwagen het toen lastig te vallen en het door het verkeer te volgen. Op een gegeven moment zou het voertuig het pad van de vrachtwagen hebben geblokkeerd. Een man stapte uit de auto en schoot toen op de mensen in de vrachtwagen, waarin ook kinderen zaten.

Controversiële verkiezingscampagne

In El Salvador worden op 28 februari zowel gemeentelijke als algemene verkiezingen gehouden. De gang naar de stembus vindt plaats na een van de controversieelste politieke campagne uit de recente geschiedenis.

Dat komt volgens sommigen door de politieke polarisatie die veroorzaakt zou zijn door president Nayib Bukele, leider van de recent opgerichte conservatieve partij Nuevas Ideas.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Drie mensen opgepakt

De Salvadoraanse autoriteiten melden dat ze op 1 februari drie mensen hebben opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de schietpartij. Bukele beweerde aanvankelijk op twitter dat de FMLN de aanval op haar eigen leden in scene had gezet. Maar een paar uur later zei de Salvadoraanse procureur-generaal dat de verdachten deel uitmaakten van een beveiligingsteam van de minister van Volksgezondheid, die tot de partij van Bukele behoort.

“Dit is ernstig, de verkiezingcampagne mag geen bloedbad worden”, twitterde de Salvadoraanse procureur-generaal Raúl Melara, die een bijeenkomst belegde met functionarissen van verschillende politieke partijen om op te roepen tot vrede.

‘El Salvador aan de Heer toevertrouwen’

Kardinaal Rosa Chavez verwees in zijn oproep tot vrede naar de evangelielezing van die dag over de genezing van een bezetene.

“Laten we vanmorgen dit land aan de Heer toevertrouwen, dat zoveel demonen heeft. Dit is hoe de politieke campagne begint. Waarom kunnen standpunten niet worden gepresenteerd met eenvoud, respect en tolerantie? Waarom nemen ze hun toevlucht tot geweld? Moge God ons helpen zodat we een beschaafde campagne kunnen voeren, zoals het hoort”, aldus de kardinaal.

Het geweld is op grote schaal veroordeeld door zowel binnenlandse als buitenlandse organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.