fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Priesters vogelvrij in Mexico: aantal moorden neemt verder toe

Francesco Paloni 12 juli 2022
image
Inheemse vrouwen rouwen bij de kist van twee vermoorde jezuïeten in Mexico op 25 juni 2022. Foto: CNS - Jose Luis Gonzalez, Reuters

Tussen 1990 en 2022 zijn in Mexico 57 priesters en een kardinaal vermoord. Dat meldt het CCM, een instantie die onderzoek doet naar geweld tegen geestelijken in het land.

Ook een hoge geestelijke kwam door geweld om het leven, blijkt uit het rapport. Kardinaal Juan Jesús Posadas Ocampo werd op 24 mei 1993 neergeschoten op het vliegveld van Guadalajara. Posadas zou volgens de officiële versie zijn verward met een hoge crimineel en daarom zijn doodgeschoten. Volgens het CCM-rapport is de moord op de kardinaal echter georganiseerd door de overheid, al is de zaak nog niet opgelost. 

Gevaarlijkste land ter wereld

CCM-directeur Omar Sotelo noemde Mexico in 2019 het gevaarlijkste land ter wereld voor priesters. Sotelo zei dit tijdens een interview met Katholiek Nieuwsblad. Tussen 2012 en 2018 kwamen 26 priesters om het leven, bleek toen uit een eerder rapport. De priester legde daarbij een verband met de alarmerende landelijke stijging van de criminaliteit. 

Volgens hem zouden priesters een doelwit zijn omdat ze gelden als een “sociale stabilisator”. 

https://www.kn.nl/abonnementen/

Signaal afgeven

“Binnen zijn parochie oefent een priester een uitzonderlijke taak uit, niet alleen op pastoraal of op spiritueel niveau. Denk daarbij aan het opkomen voor mensenrechten en sociale projecten. Veel mensen binnen de georganiseerde misdaad zien hier een groot gevaar in”, aldus Sotelo. 

Met priestermoorden zouden criminelen ook een signaal willen afgeven, lichtte de deskundige toe. “Ze creëren een angst en een zwijgcultuur. Wanneer hiervan sprake is binnen een gemeenschap, werkt dat de groei van corruptie en geweld in de hand.”

Explosief aantal moorden

Het CCM-rapport meldt dat in de eerste 3,5 jaar van het presidentschap van Andrés Manuel López Obrador, sinds 2018 staatshoofd van Mexico, zeven priesters zijn vermoord. 

In amper vier jaar hebben meer dan 121.000 moorden plaatsgevonden in het land. Dit aantal dreigt de 156.000 moorden te overstijgen die werden gepleegd tijdens het presidentschap van zijn voorganger Enrique Peña Nieto (2012-2018). 

Mexico kampt al sinds 2006 met een explosieve toename van geweld. Uit cijfers van de Mexicaanse overheid blijkt dat het aantal moorden er in de afgelopen jaren steeds meer toeneemt. Tussen januari en juli van dit jaar hebben er reeds 13.679 moorden plaatsgevonden.

https://www.kn.nl/abonnementen/