fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Sluiting katholieke universiteit is ‘de zoveelste gewelddaad’ van het Nicaraguaanse regime tegen de Kerk

KN Redactie 23 mei 2023
image
Het afgelopen jaar werden maar liefst 17 particuliere universiteiten gesloten. Vorige week werd bekend dat er opnieuw een katholieke universiteit in Managua gesloten is. Foto: CNS - Maynor Valenzuela, Reuters

Onder het mom van “vrijwillige ontbinding” kondigde het Nicaraguaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vorige week opnieuw een sluiting van een katholieke universiteit aan. De universiteit werd geleid door het aartsbisdom Managua en bood filosofische en theologische vorming aan seminaristen.

Volgens het regime van president Daniel Ortega en zijn vrouw Murillo kwam de katholieke instelling haar verplichtingen sinds 2015 niet na. Zo zou de Katholieke Universiteit van de Onbevlekte Ontvangenis verzuimd hebben om financiële overzichten te rapporteren.

Façade

In het afgelopen jaar hebben de Nicaraguaanse autoriteiten zeventien andere particuliere universiteiten ‘op vrijwillige basis’ gesloten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar deze zogenaamde “vrijwillige ontbinding”, zo legt Martha Patricia Molina, een Nicaraguaanse advocaat en onderzoeker in ballingschap aan persbureau ACI Prensa uit, is slechts “een façade die wordt gebruikt door de dictatuur. In dit specifieke geval hebben we te maken met een verplichte ontbinding, onder dwang.”

Molina is een van de bekendste onderzoekers van de vervolging van de Kerk in Nicaragua. Ze verzamelde informatie over meer dan 500 aanvallen op de Kerk onder het Ortega-regime. Voor Molina is de sluiting van de universiteit “de zoveelste gewelddaad, niet alleen op academisch gebied, maar ook op religieus gebied. Het is weer een vijandige actie jegens de katholieke Kerk.”

Aanval op de universele Kerk

Félix Maradiaga, een voormalig politiek gevangene en voormalig presidentskandidaat in Nicaragua, vertelt dat “er vanuit juridisch oogpunt geen rechtvaardiging is, noch in de wetten van Nicaragua, noch in de politieke grondwet” voor de sluiting van de katholieke universiteit.

image
De Nicaraguaanse president Daniel Ortega koestert volgens Félix Maradiaga haat tegen de katholieke Kerk vanwege haar "pastorale houding" en "stem van geweldloosheid". Foto: CNS - Jorge Cabrera, Reuters

Voor Maradiaga is het belangrijk “dat de wereld weet wat er gebeurt”. Hij benadrukt dat het in Nicaragua niet alleen om de Kerk in het land zelf gaat, maar dat “de vervolging van de Kerk in Nicaragua een aanval op de universele Kerk is”.

Stem van geweldloosheid

Maradiaga leeft in ballingschap in de Verenigde Staten. Hij wijst erop dat Ortega’s haat tegen katholieken alleen kan worden verklaard door de “pastorale rol die de Kerk in Nicaragua op zich heeft genomen ten aanzien van het onrecht en de misdaden tegen de menselijkheid”.

“De katholieke Kerk heeft, zoals ze door de geschiedenis heen heeft gedaan, haar standpunt ingenomen aan de kant van de zwakken en de vervolgden”, gaat hij verder.

https://www.kn.nl/donaties/

In het bijzonder “de pastoors die een stem van geweldloosheid hebben getoond” zijn volgens hem een bron van haat voor Ortega.

500 aanvallen

Volgens het meest recente rapport van Molina waren er de afgelopen vijf jaar meer dan 500 aanvallen op de katholieke Kerk in Nicaragua. Hieronder vallen “vijandelijkheden, vervolging, belegeringen, ontheiliging, vernietiging, diefstal, verdrijvingen en inbeslagnames”.