fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Spaanse rechtbank veroordeelt Salvadoraanse kolonel voor moord op vijf jezuïeten

David Agren - CNS 14 september 2020
image
Oud-kolonel Inocente Orlando Montano tijdens een persconferentie in het jaar 2000, waar hij de moord op zes jezuïeten en twee vrouwen ontkende. Op 11 september oordeelde een Spaanse rechtbank dat Montano wel verantwoordelijk is voor het misdrijf. Foto: CNS/Reuters

Een Spaanse rechtbank heeft een voormalige Salvadoraanse kolonel veroordeeld tot een celstraf van 133 jaar voor de moord op vijf jezuïetenpriesters in 1989. De moord vond plaats tijdens de wrede burgeroorlog in El Salvador.

De rechter deed vrijdag uitspraak. In het vonnis werd de voormalige kolonel Inocente Orlando Montano (77) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 133 jaar, vier maanden en vijf dagen – 26 jaar, acht maanden en een dag voor elke moord.

Vermoord op de campus

De vijf jezuïeten – allen Spaanse staatsburgers – werden op 16 november 1989 in opdracht van Montano vermoord. De moorden vonden plaats in hun woning op de campus van de door jezuïeten gerunde Central American University in San Salvador.

Het ging om de paters Ignacio Ellacuria, rector van de universiteit, Ignacio Martín-Baro, Juan Ramón Moreno, Amando López en Segundo Montes. De Salvadoraanse jezuïet Joaquín López, huishoudster Julia Elba Ramos en haar tienerdochter Celina kwamen ook om het leven bij de aanval.

Uitlevering vanuit de VS

De Spaanse rechtbank kon alleen uitspraak doen over de zaak van de vijf Spaanse jezuïeten. Dit was een voorwaarde voor de uitlevering van Montano aan Spanje in 2017 vanuit de Verenigde Staten, waar hij woonde. Het proces vond in juni en juli plaats in Madrid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen vijandschap

Montano, die tijdens zijn proces in Madrid in een rolstoel verscheen, pleitte niet schuldig te zijn en zei dat hij geen enkele vijandschap had tegenover de jezuïeten of de Kerk. De oud-kolonel sprak zelfs over pater Ellacuria als een vriend.

‘Verraders’

Getuigen zeiden echter dat Montano de jezuïeten als “verraders” beschouwde. Volgens hen zagen hij en andere militairen de universiteit als een broedplaats voor rebellen van het Farabundo Martí National Liberation Front.

Vredesproces

Pater Ellacuria was betrokken bij het vredesproces waarmee men een einde wilde maken aan de Salvadoraanse burgeroorlog. Dat werd volgens officieren van justitie door de militaire leiding als een bedreiging gezien.

Perceptie

Yusshy Rene Mendoza, een voormalige luitenant, getuigde tijdens dat in het leger de perceptie heerste dat pater Ellacuria de guerrilla-zaak steunde. Hij zei ook dat de bevelen om jezuïeten te doden afkomstig waren van het “opperbevel”.

75.000 doden

De burgeroorlog in El Salvador eiste tussen 1979 en 1992 75.000 levens. Duizenden anderen vluchtten het Midden-Amerikaanse land uit. Het conflict zette rechtse doodseskaders tegenover linkse rebellen. Schendingen van de mensenrechten waren wijdverbreid.

https://www.kn.nl/abonnementen/