fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Vaticaan pleit voor vrije verkiezingen in Nicaragua

KN Redactie 12 september 2019
image
Foto: CNS

De diplomatieke vertegenwoordiging van het Vaticaan bij de VN heeft tijdens de vergadersessie van de Mensenrechtenraad aangedrongen op vrije verkiezingen in Nicaragua. 

Vaticaan-vertegenwoordiger Ivan Jurkovic vroeg donderdag om “een oplossing die de waarheid respecteert, het recht herstelt en het algemeen goed bevorderd”. Nicaragua kampt met een doorlopende schending van mensenrechten door de overheid. Er is sprake van een algemeen gebrek aan fundamentele vrijheden, die horen bij een democratie. 

Kerk geraakt

Ook de Kerk wordt geraakt door de situatie. In april verliet de Nicaraguaanse bisschop Silvio Baez zijn land voor onbepaalde tijd wegens toenemende zorgen over zijn veiligheid. De hulpbisschop van Managua verhuisde op verzoek van de paus naar Rome.

In april 2018 braken in Nicaragua protesten uit nadat president Daniel Ortega hervormingen aankondigde in het sociaal stelsel. De harde onderdrukking door veiligheidstroepen en milities, leidde in de daaropvolgende maanden tot meer protesten, die met harde hand werden neergeslagen, met tot dusver honderden doden tot gevolg.

Bemiddelen

De katholieke Kerk in Nicaragua heeft steeds geprobeerd te bemiddelen, in eerste instantie zelfs op verzoek van de president. Nadat bisschoppen, priesters en religieuzen het steeds meer opnamen voor de demonstranten, reageerde Ortega keihard: in een toespraak beschuldigde hij de bisschoppen ervan tot “een groep coupeplegers” te behoren.

Verkiezingen organiseren

De Kerk vroeg begin dit jaar om nieuwe verkiezingen te organiseren in 2019, in plaats van in 2021 zoals gepland. Ortega heeft die suggestie verworpen. De Nicaraguaanse bisschoppen stapten na de weigering van de president uit de onderhandelingen. De condities die Ortega stelde zouden volgens de bisschoppen een vreedzame oplossing in de weg staan.