fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Venezolaanse bisschop smeekt om hulp: ‘Of Covid, of honger doodt ons’

Catholic News Agency 27 juli 2020
image
Een man in de Venezolaanse stad San Francisco zoekt naar eten tussen de vuilnis. Volgens recente cijfers leeft 96% van de huishoudens in Venezuela in armoede. CNS photo/Humberto Matheus, Sipa USA via Reuters

De erbarmelijke economische situatie en de gevolgen van het coronavirus in Venezuela, zijn ernstiger dan de bijbelse plagen van Egypte, zegt bisschop Polito Rodríguez Méndez.

De bisschop van San Carlos zegt in een recent interview met de internationale hulporganisatie Kerk in Nood dat “de plagen van Egypte niets zijn, vergeleken met wat we hier ondergaan”.

De allerarmsten getroffen

Rodríguez pleit voor internationale hulp om de crisis in het land te bestrijden, die vooral de allerarmsten hard heeft getroffen.

Onder de socialistische regering van Nicolas Maduro wordt Venezuela ontsierd door geweld en sociale onrust, met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen, hoge werkloosheid, stroomuitval en hyperinflatie. Sinds 2015 zijn ongeveer 4,5 miljoen Venezolanen geëmigreerd.

Corona heeft crisis verergerd

De coronapandemie heeft de crisissituatie alleen nog maar verergerd, zegt de bisschop.

“De allerarmsten zijn het meest getroffen – ze hebben niets te eten, ze hebben geen kans om een fatsoenlijk leven te leiden”, aldus Rodríguez. Volgens recente cijfers leeft 96% van de huishoudens in Venezuela in armoede.

Drie dollar per gezin per maand

“Een gezin verdient ongeveer drie of vier dollar per maand. Een doos eieren kost twee dollar en een kilo kaas kost drie dollar”, legt Rodríguez uit. “We zitten al meer dan twee maanden vast en alles is erg duur geworden. Het is onmogelijk om zo door te gaan.”

De bisschop verwacht dat de crisis in Venezuela de komende maanden waarschijnlijk zal verergeren. Dat zal ernstige gevolgen zal hebben voor de Kerk in het land, die nu al te weinig financiële middelen heeft.

“Onze kerken zijn vier maanden gesloten en priesters hebben niets te eten”, zegt Rodríguez.

Voedselonzekerheid vergroot

Vanwege de pandemie zijn de landsgrenzen van Venezuela gesloten. Zo probeert de regering te voorkomen dat Venezolanen terugkeren, die hun baan hebben verloren in de buurlanden waar ze naartoe vluchtten. Ze keren met name terug uit Colombia, Peru, Chili of Argentinië.

Bovendien heeft een recente wormenplaag plantages in de staten Cojedes, Portuguesa en Barinas verwoest, wat de voedselonzekerheid in de regio heeft vergroot.

‘Wij willen geen interventie, maar hulp’

Rodríguez vraagt om internationale steun voor het lijdende land.

“We willen geen externe interventie, vooral geen gewapende interventie, maar we moeten om internationale humanitaire hulp en gezondheidszorg vragen, want anders hebben we geen ander alternatief: of Covid doodt ons of de honger.”