<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Vier zaligen in El Salvador bieden ‘routekaart naar vrede’

KN Redactie 25 januari 2022
image
De Mis voor de vier nieuwe zaligen vond plaats op 22 januari 2022 in de hoofdstad van El Salvador, San Salvador. De martelaren waren op foto’s afgebeeld die de aanwezigen bij zich droegen. Foto: CNS Photo - Jose Cabezas, Reuters

El Salvador heeft er sinds zaterdag vier zaligen bij. De twee geestelijken – jezuïet Rutilio Grande en franciscaan Cosme Spessotto – en twee leken – Manuel Solórzano en Nelson Rutilio Lemus – werden ruim 40 jaar geleden met kogels doorzeefd, omdat zij opkwamen voor de armen.

Kardinaal Rosa Chávez (79) zei tijdens de zaligverklaringsmis in de hoofdstad San Salvador dat de zaligen krachtige voorbeelden kunnen worden, voorbeelden van een ‘routekaart’ naar een land van verzoening waar gerechtigheid, vrede en solidariteit heersen.

Onderdrukking

De nieuwe zaligen leefden alle vier in de tijd van onderdrukking voorafgaand aan de burgeroorlog (1980-1992). Die periode bracht haat, wraak, pijn, vernietiging, terreur, dood, laster en stigmatisering van weerloze mensen met zich mee, zei Chávez. De zaligen werden er, evenals de armen, de dupe van.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Juist in deze roerige tijden zetten de martelaren “het werk van Jezus voort, kondigden het koninkrijk aan en maakten het aanwezig”, zei de kardinaal. Vanuit deze grote verdrukking, vervolgde hij, “hebben ze hun kleren gewassen in het bloed van het Lam”.

Vermoord

Jezuïet Rutilio Grande, zijn koster Manuel Solórzano en parochiaan Nelson Rutilio Lemus (een tiener nog maar) waren op 12 maart 1977 met de auto op weg naar een noveen. Ze werden in een hinderlaag gelokt en doorzeefd met kogels.

De franciscaner pater Cosme Spessotto werd doodgeschoten terwijl hij aan het bidden was in zijn kerk op 14 juni 1980.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Tijdens een openluchtceremonie werden op zaterdagavond vier martelaren zalig verklaard. | Foto's: CNS/Reuters

De zaligverklaring van deze vier martelaren werd bijgewoond door hun families. Verschillende familieleden zeggen in een reactie onder de indruk te zijn van de eenvoudige manier van leven van deze zaligen. Ze waren altijd beschikbaar voor iedereen en stierven “uit liefde voor de mensen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Heroïsch voorbeeld

Op 23 januari sprak paus Franciscus na het gebruikelijke Angelusgebed op het Sint-Pietersplein over de nieuwe zaligen:

“Ze stonden de armen bij en getuigden van het evangelie, waarheid en gerechtigheid, zelfs met het vergieten van hun bloed als gevolg”, zei hij. “Moge hun heroïsche voorbeeld bij iedereen het verlangen opwekken om moedige getuigen van broederschap en vrede te zijn.”

(Bron: Catholic News Agency)

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.