Het regime van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega keert zich sinds 2018 tegen de Kerk. Alles begon toen kerkleiders hun steun betuigden aan de mensen die demonstreerden tegen de voorgestelde hervormingen en Ortega’s autoritaire bewind.
Een van de tactieken van het regime is het ontvoeren en verbannen van priesters. Bij de meest recente actie op 26 juli, ontvoerde de politie negen priesters uit hun bisdommen en stuurde ze naar het Interdiocesane Seminarie Onze Lieve Vrouw van Fatima in de hoofdstad Managua. Zeven van hen werden verbannen naar Rome.
Twee experts leggen uit waarom het regime in het Centraal-Amerikaanse land zijn repressieve tactiek op dit moment opvoert.
“De moeite die de regering neemt om elke vorm van oppositie te vervolgen – niet alleen politiek maar ook cultureel en religieus- laat zien dat de regering van plan is om zichzelf te versterken door mensen die anders denken te verwijderen, en soms te elimineren.”
Dat stelt Emilio Blasco, directeur van het centrum van globale studies aan de universiteit van Navarra, in gesprek met zender EWTN Noticias.
Volgens Blasco vervolgt Ortega de Kerk omdat hij deze ziet als “een bolwerk van verzet, van mensen die zelf na kunnen denken, die hij niet kan beheersen zoals hij andere sectoren van de samenleving beheerst”.
“De Nicaraguaanse regering wil zichzelf versterken door mensen die anders denken te verwijderen, en soms te elimineren”Tweet dit!
- Emilio Blasco
Dit wordt nog verergerd door het feit dat in Nicaragua “de macht van de Kerk groot blijft. Een manier om alles onder controle te houden, is om die stemmen te elimineren die [Ortega] het meest kritisch vindt”, aldus Blasco.
Volgens de Spaanse deskundige vinden de ontvoeringen plaats onder de dekmantel van “wat er in Venezuela gebeurt: de internationale aandacht en de aandacht van de media in Latijns-Amerika is gericht op Venezuela en dat maakt dat [Ortega] zich misschien vrijer voelt om deze arrestaties in Nicaragua uit te voeren.”
Miguel Mendoza, een Nicaraguaanse journalist die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, werd ook bevraagd door EWTN Noticias. Volgens hem probeert Ortega “een einde maken aan een religie die heel belangrijk is voor alle Nicaraguanen.”
De journalist zegt dat te “de zondagse en doordeweekse missen momenteel niet in een vreedzame sfeer plaatsvinden, maar dat er politieagenten zijn. Er is sprake van pesterijen en onderdrukking”.
“Er wordt ook aangenomen dat Daniel Ortega en diens vrouw, vicepresident Rosario Murillo druk proberen uit te oefenen op het Vaticaan om tot een akkoord te komen, dat lijkt op die met China.” Het akkoord zou gaan over de benoeming van nieuwe bisschoppen, zoals bij het akkoord met China het geval is.
Volgens Mendoza kan dit een tactiek zijn van Ortega om “bisschoppen te krijgen die in lijn zijn met zijn politiek. Er zijn namelijk ook priesters die dicht bij het regime staan.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.